W marketach budowlanych i ogrodniczych, a także na stoiskach przed centrami handlowymi oraz na targowiskach łodzianie już mogą kupować cięte choinki. Do Bożego Narodzenia zostały tylko dwa tygodnie.
Czytaj więcej na następnej stronie
Stoisko z choinkami działa – jak co roku – na parkingu od strony ulicy Wólczańskiej przy rynku na Górniaku. Bardzo ładne, okazałe, zielone drzewka budzą zainteresowanie pierwszych klientów. Łodzianie oglądają, jaki jest wybór i pytają o ceny.
- Mamy jodły kaukaskie – informuje sprzedający. - Są trwałe, ich igły nie kłują i nie opadają.
Drzewko o wysokości ok. 3 m kosztuje tutaj 150 złotych, a niższe – w granicach 70-80 złotych.
Przed centrum handlowym Pasaż Łódzki przy alei Jana Pawła II wczoraj klienci także oglądali choinki, malowniczo przyprószone śniegiem.
Czytaj więcej na następnej stronie
- Są bardzo świeże, dopiero dwa dni temu przywiezione z Danii – mówi Patryk Hauser, który obsługuje stoisko. - Większość drzewek to jodły kaukaskie o różnych wysokościach. Są chętnie wybierane, bo nie brudzą, nie mają kłujących igieł ani się nie obsypują. Ale sprzedajemy także świerki. [/cyt]
Świerki cięte o wysokości 180-220 cm kosztują tu 160 złotych. Cena jodeł zależy od ich wysokości: za 130 złotych kupimy jodłę mierzącą 180-220 cm, a za 80 zł – mniejszą - 150-175 cm. Na miejscu można wyposażyć się też w stojak na drzewko - za 60 zł. Łatwo osadzić w nim pień, a jego dodatkową zaletą jest to, że posiada zbiornik na wodę. Choinkę można więc podlewać, by utrzymywała się w dobrej formie. Osoby, które wolą choinki żywe w doniczkach – mogą także je nabyć, nawet w dyskontach czy hipermarketach.
Czytaj więcej na następnej stronie
Jeśli już teraz zdecydujemy się kupić choinkę ciętą, a chcemy poczekać z jej osadzeniem w stojaku, musimy zadbać, by ją właściwie przechować. Owiniętą w siatkę jodłę czy świerk najlepiej umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu, zanurzając pień w wiaderku z wodą. Powinniśmy z pnia ściąć plaster drewna zasklepiony żywicą – aby drzewko piło wodę. Od czasu do czasu warto je obficie zraszać. Wtedy w dobrej formie dotrwa do świąt.
Czytaj więcej na następnej stronie