Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święto Czekolady w Łodzi. Konkurs na najlepszy deser

Dariusz Matyjaszczyk
Dariusz Matyjaszczyk
Święto Czekolady w Łodzi. Basia Szafarz - zwyciężczyni 2016
Święto Czekolady w Łodzi. Basia Szafarz - zwyciężczyni 2016 materiały prasowe
W poniedziałek rozpoczęło się Święto Czekolady w Łodzi. Do 12 kwietnia w łódzkich restauracjach będą królowały czekoladowe słodkości. Organizatorzy przygotowali konkursu dla restauracji na najlepszy czekoladowy deser.

Na drugą edycję Święta Czekolady zapraszają organizatorzy Portal Jemy w Łodzi i firma Morning.

12 kwietnia, data zakończenia imprezy nie jest przypadkowa - tego dnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Czekolady, tego dnia łodzianie poznają też zwycięzcę konkursu. Motywem Święta Czekolady w 2017 roku jest deser nowoczesny, a uczestników obowiązuje tylko jedna zasada - desery mają zawierać czekoladę, reszta zależy już od fantazji i smaku kucharza.

Wielbicieli słodyczy i czekolady czeka niezwykła, słodka trasa po kilkunastu łódzkich kawiarniach i restauracjach.

W ubiegłym roku zwycięski deser (tartę na spodzie oreo z czekoladowym musem i malinami) przygotowała klubokawiarnia Owoce i Warzywa – łącznie sprzedano tu ponad 350 porcji ciasta! O tym, kto wygra tym razem, zadecyduje jury, ale nie bez znaczenia jest także zdanie gości, dlatego też organizatorzy zachęcają łodzian do wyrażania swoich opinii i wskazywania faworytów na stronie jemywlodzi.pl oraz na stronie wydarzenia na Facebooku.

Ceny deserów czekoladowych biorących udział w konkursie wynoszą od kilku do kilkunastu złotych.

Święta Czekolady 2017 w Łodzi. Konkursowe desery i restauracje je serwujące

Český film - restaurant&pub Domowe semifreddo o smaku białej czekolady z miętą ogrodową i pudrem z orzechów laskowych.

Chocolate Story (Piotrkowska 217) Początek opowieści stanowi miękkie, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, które idealnie komponuje się z lekkim i puszystym musem czekoladowym. Zwieńczeniem podróży jest intensywny, gorzki smak ziarna kakao który na długo pozostaje w pamięci sympatyków dobrej czekolady.

Farina Bianco Puszysty sernik z białej czekolady w nowoczesnej odsłonie z malinami, gąbką czekoladową i ziemią jadalną.

Hort Cafe Łódź Czekotamina, czyli uzależniające, bardzo czekoladowe ciasto, składające się z warstw czekoladowego biszkoptu i czekoladowego ganache. Podane z musem malinowym, marakujowym oraz czekoladowym.

MOTYWY B + WZ = WNM, czyli Brownie + WZ = Wielka Nieskończona Miłość :) Deser jest połączeniem 2 klasycznych i kochanych przez ludzi deserów, czyli Brownie i WZ. Zawiera części składowe obydwu deserów, jednak całość ma nowoczesną formę.

Owoce i Warzywa GOMBACZA – czekoladowa gąbka z kremem matcha i granatem.

Piwnica Łódzka Czekoladowe mille feuille z mascarpone z białą czekoladą.

Porcja Łódź, Roosevelta 7 Trufle batatowo-czekoladowe z prażonymi orzechami laskowymi, migdałami i wiórkami z kokosa, podane z sosem kokosowo-pomarańczowym (deser wegański i bezglutenowy).

Stare Kino by Antoine Lopez Czekoladowe sable/ganache z czekolady i oliwek/ganache z czekolady i bazylii/karmelowy sos z cytryną/chrupiące ciasteczko z czarnych oliwek/konfitowane oliwki. Uwaga, restauracja jest zamknięta w poniedziałki.

Szpulka Fondant czekoladowy z serem gorgonzola - ciasto z płynnym nadzieniem z czekolady oraz sera pleśniowego udekorowane słonym karmelem i owocami.

Tawerna Pepe Verde Czekoladowy torcik truflowy z malinami i lodami słony karmel.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki