5/12
Plastikowe czajniki, bidony do wody, shakery do koktajli...
fot. 123RF

Plastik w napojach

Plastikowe czajniki, bidony do wody, shakery do koktajli białkowych i inne naczynia z tworzywa sztucznego są zwykle wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, ale wcale nie bezpiecznych. Wiele z nich zawiera bowiem toksyczne plastyfikatory, które nadają im pożądane cechy użytkowe, np. sztywność albo przezroczystość. Warto unikać ich zwłaszcza w kontakcie z gorącymi płynami, i np. do gotowania wody używać czajnika szklanego. Dobrze też korzystać ze szklanych butelek do napojów, stalowych termosów do wody i herbaty, bidonów do wody z trzciny cukrowej, ew. butelek z tworzyw oznaczonych jako wolne od bisfenolu A (BPA). Polecamy też przygotowanie koktajli w miniblenderze lub przy pomocy trzepaczki i przelewanie ich do bidonów ze szkła.

6/12
Sprawiają, że ubrania, pościel czy ręczniki są miękkie i...
fot. bierfritze/pixabay.com

Środki do prania i płukania

Sprawiają, że ubrania, pościel czy ręczniki są miękkie i pięknie pachną przez długi czas, lepiej wyglądają i wolniej się niszczą. Niestety, środki do prania i płukania tkanin składają się wyłącznie z chemii, a ich składniki nie są nawet wymienione w pełni na opakowaniu. Zamiast reklamowanych środków warto wybierać równie skuteczne produkty ekologiczne, które choć nie są wolne od syntetycznych związków, ulegają biodegradacji i stanowią nie tylko mniejsze obciążenie dla środowiska, ale też dla organizmu. Polecane są zwłaszcza przy skórze wrażliwej i alergicznej.

7/12
Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu...
fot. Leo_65/pixabay.com

Plastik w potrawach

Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu smażonym na patelniach z tradycyjną powłoką nieprzywierającą, a także przygotowanym w innych zawierających ją sprzętach, np. do tostów typu sandwicz, smażenia naleśników, omletów czy frytek, pieczenia chleba. Jest ona źródłem związków perfluorowanych o szkodliwym działaniu na układ hormonalny. W czasie podgrzewania, zwłaszcza z małą ilością tłuszczu, ulegają również parowaniu, a wdychane wywołują objawy podobne do grypy, takie jak bóle głowy i mięśni. Do smażenia polecane są patelnie z powłoką ceramiczną (nie zawsze jest to oznaczona na produkcie, jak np. w przypadku tych ceramiczno-marmurowych lub granitowych), a także żeliwne. Warto też postawić na zwykły toster i pieczenie chleba w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym.

8/12
Detergenty do mycia naczyń wchłaniają się do organizmu przez...
fot. laterjay/pixabay.com

Środki do zmywania ręcznego i w zmywarkach

Detergenty do mycia naczyń wchłaniają się do organizmu przez skórę dłoni, a niedokładnie spłukane pozostają na powierzchni kubków i talerzy i są spożywane z napojami i jedzeniem. Przy zmywaniu dobrze więc używać ochronnych rękawiczek i płukać naczynia pod bieżącą wodą. Również produkty przeznaczone do zmywarki, zwłaszcza o działaniu nabłyszczającym, ale też te w postaci wieloskładnikowych tabletek, nie ulegają całkowitemu spukaniu, często tworząc widoczny nalot. Dlatego naczynia i sztućce umyte w zmywarce warto przed użyciem przepłukać ciepłą wodą.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Oto 32 finalistki konkursu Miss Polski 2024: piękne, długonogie i długowłose

Oto 32 finalistki konkursu Miss Polski 2024: piękne, długonogie i długowłose

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Horoskop na maj. Sprawdź, co dla Ciebie przyniesie

Horoskop na maj. Sprawdź, co dla Ciebie przyniesie

Zobacz również

Tłumy łodzian na otwarciu Muzeum Kanału "Dętka"

Tłumy łodzian na otwarciu Muzeum Kanału "Dętka"

Pobiegnij w Rossmann Run z aplikacją i zdobądź atrakcyjny rabat na zakupy

Pobiegnij w Rossmann Run z aplikacją i zdobądź atrakcyjny rabat na zakupy