Czerwone wino
Niewielkie ilości czerwonego wina – 1 kieliszek (150 ml) dla kobiet i dwa (lub mniej) dla mężczyzny dziennie – mogą wspomagać pracę mózgu. Dzięki obecności resweratrolu czerwone wino opóźnia procesy starzenia mózgu, a zawarte w trunku przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki, wpływają pozytywnie na odporność organizmu. Ponadto obecne w winie polifenole chronią przed zakrzepicą i udarem.
Tłuste ryby
Do tłustych ryb zaliczamy m.in. śledzia, sardynkę, łososia i pstrąga. To nieocenione źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które są budulcem mózgu. Ich regularne spożywanie jest niezbędne do prawidłowej pracy mózgu oraz do zwiększenia jego wydajności. Warto pamiętać o sprawdzeniu pochodzenia ryby, aby jej spożycie nie przyniosło więcej szkody, niż pożytku.
Orzechy i orzeszki
Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy oraz witaminy E, chroniącej organizm przed wolnymi rodnikami. Wszystkie te składniki wpływają korzystnie na nasz mózg. Ponadto badania potwierdzają, że regularne spożycie orzechów sprzyja lepszemu zapamiętywaniu faktów.