Ta łódzka restauracja była dziś otwarta. Goście szkolili się z zakresu używania sztućców i konsumpcji napojów ZDJĘCIA

Lila Sayed
Lila Sayed
Biała kartka z napisem „Ośrodek szkoleniowy” pojawiła się na drzwiach „Gorącej kiełbasiarni”, bałuckiej restauracji po „Kuchennych Rewolucjach”. Od poniedziałku (28 grudnia) , po trzymiesięcznej przerwie, lokal znów przyjmuje gości... na szkolenia z zakresu używania sztućców i konsumpcji piwa i napojów. Czytaj więcej na następnej stronie
Biała kartka z napisem „Ośrodek szkoleniowy” pojawiła się na drzwiach „Gorącej kiełbasiarni”, bałuckiej restauracji po „Kuchennych Rewolucjach”. Od poniedziałku (28 grudnia) , po trzymiesięcznej przerwie, lokal znów przyjmuje gości... na szkolenia z zakresu używania sztućców i konsumpcji piwa i napojów. Czytaj więcej na następnej stronie Lila Sayed
Udostępnij:
Biała kartka z napisem „Ośrodek szkoleniowy” pojawiła się na drzwiach wejściowych „Gorącej kiełbasiarni”, bałuckiej restauracji po „Kuchennych Rewolucjach”. Od poniedziałku (28 grudnia) , po trzymiesięcznej przerwie, lokal znów przyjmuje gości... na szkolenia z zakresu używania sztućców i konsumpcji piwa i napojów.

W godzinach popołudniowych do "Gorącej kiełbasiarni" zapukali policjanci. Okazało się, że od 28 grudnia obowiązuje również zakaz organizowania szkoleń. Mateusz został ukarany mandatem, ale zapowiedział, że być może wróci do swojego pomysłu 17 stycznia, gdy lockdown się skończy.

- 28 grudnia na terenie Łodzi i całego województwa dokonano 561 kontroli siłowni, klubów i centrów fitness, obiektów handlowych, sportowych i restauracji - informuje Joanna Kącka z KWP w Łodzi. - W dwóch przypadkach ujawniono nieprawidłowości - nałożono mandat karny na właściciela łódzkiej restauracji i właściciela klubu fitness w Radomsku, który otworzył siłownię mimo zakazu. W trakcie kontroli w obiekcie znajdowało się 26 ćwiczących. W tym drugim przypadku sprawa została skierowana do sądu.

***

"Gorąca kiełbasiarnia", czyli ośrodek szkoleniowy....

- Klienci oprócz zamawiania jedzenia na wynos, będą mogli skorzystać z usług szkoleniowych „Gorącej kiełbasiarni" na miejscu - tłumaczy Mateusz Al Najar, właściciel restauracji zrewolucjonizowanej przed laty przez Magdę Gessler. - Zakres szkolenia to prawidłowe korzystanie z noża, widelca, łyżki i łyżeczki oraz poprawna konsumpcja kawy i herbaty, piwa oraz soków i napojów. Na sali wykładowczej jest 5 stanowisk szkoleniowych stworzonych zgodnie z reżimem sanitarnym. Po zakupie materiałów dydaktycznych kursanci przystępują do szkolenia.

Solianka, czyli materiał dydaktyczny

Menu bałuckiego lokalu zamieniło się w listę materiałów szkoleniowych, na której znajduje się m.in. uwielbiana przez gości solianka w cenie 15 zł za porcję, kiełbasa od Wieśka za 13 zł, czy leczo z boczkiem i kiełbasą w cenie 15 zł za porcję. Wśród materiałów dydaktycznych są także napoje.

- Mimo, że od materiałów dydaktycznych będę musiał odprowadzić większy podatek niż za jedzenie, to nie zmieniłem dotychczasowej ceny potraw - dodaje właściciel.

Po odbyciu szkolenia, kursant może poprosić o zaświadczenie o ukończeniu kursu oraz zakresie przyswojonej wiedzy, oraz stopniu wtajemniczenia.

Bez tarczy ciężko przetrwać

Mateusz Al Najar przyznaje, że do przekształcenia restauracji w ośrodek szkoleniowy zmusiła go sytuacja finansowa. Wiosną lokal był zamknięty przez trzy miesiące. Działał przez wakacje, ale jesienią, gdy zwykle ruch wzrasta, rząd ogłosił ponowny lockdown branży gastronomicznej. Teraz obroty „Kiełbasiarni” spadły o ponad 30 proc., a wsparcie z tarczy covidowej obejmuje lokale, których obroty spadły o co najmniej 40 proc. Zatem łodzianin na pomoc finansową od rządu nie załapał się. Niezależnie od tego, czy restauracja była zamknięta, czy otwarta jej właściciel płacił pensję i ZUS za siedmiu pracowników zatrudnionych na etacie.

- Zgłosili się do mnie właściciele innych łódzkich restauracji i pizzerii, dla których otwarcie lokalu to „być albo nie być” - dodaje pan Mateusz.

Czerwone wino nie takie zdrowe

Wideo

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
28 grudnia, 10:41, Gość:

też bym taka robiła a co maja ludzie całe swoje biznesy potracić które latami prowadza i z czego zyją ????? z czego maja życ i za co jeść i rodziny utrzymywać ?????? dla dziecka wiadomo że każdy by zrobił wszystko i ja tez by sie ani chwili nie wahała

28 grudnia, 11:24, Trzeźwy:

Powiedz to tym którzy w wyniku takich sztuczek stracą najbliższych. Na pewno będą prze szczęśliwi i będą skakać z radości ...Takimi sprawami natychmiast powinien zająć się sanepid i łoić te kary po 30 tys. od głowy. Może to ludzi w końcu czegoś nauczy.

28 grudnia, 16:34, Gość:

Jak na razie to ludzie umierają przez brak dostepu a nie jego nadmiar.... Szopka trwa, bo każdy rząd uwielbia kontrolę nad narodem. Szopka z tego właśnie powodu mimo szczepionki będzie trwała w nieskończoność. Czym różni się zaszczepiony od ozdrowieńca?? A jakoś Ci drudzy nie byli przez miesiące zwalniani z niczego. W epidemię wierzy już tylko rząd z nieliczną grupką społeczeństwa. Reszta ma to już gdzieś. Część owszem umrze. I tego nie zmienią ani ograniczenia ani szczepionka ze swoją 95% skutecznością. 5% to więcej niż obecnie zakażenie przechodzi ciężko i o wiele więcej niż umiera. Czyli szczepionka skuteczności nie ma żadnej.

28 grudnia, 16:45, Gość:

Piedrolisz przygłupie

Ciebie zawsze. Lubisz to.

T
Trzask

Niech ten właściciel się zgłosi do geslerowej,

G
Gość

Jedni zaczynają myśleć. Inni nadal włączają TVN i TVP.

J
Jacek Jasinski

Mateusz dalej tak trzymaj,nie daj się władzy. Gastronomia długo nie pociągnie. Pracę straci wiele tysięcy innych osób. Jacek kucharz z 32 letnim stażem. Pozdrawiam całe GASTRO w Polsce!!!!

G
Gość
28 grudnia, 10:41, Gość:

też bym taka robiła a co maja ludzie całe swoje biznesy potracić które latami prowadza i z czego zyją ????? z czego maja życ i za co jeść i rodziny utrzymywać ?????? dla dziecka wiadomo że każdy by zrobił wszystko i ja tez by sie ani chwili nie wahała

28 grudnia, 11:24, Trzeźwy:

Powiedz to tym którzy w wyniku takich sztuczek stracą najbliższych. Na pewno będą prze szczęśliwi i będą skakać z radości ...Takimi sprawami natychmiast powinien zająć się sanepid i łoić te kary po 30 tys. od głowy. Może to ludzi w końcu czegoś nauczy.

Jak na razie to ludzie umierają przez brak dostepu a nie jego nadmiar.... Szopka trwa, bo każdy rząd uwielbia kontrolę nad narodem. Szopka z tego właśnie powodu mimo szczepionki będzie trwała w nieskończoność. Czym różni się zaszczepiony od ozdrowieńca?? A jakoś Ci drudzy nie byli przez miesiące zwalniani z niczego. W epidemię wierzy już tylko rząd z nieliczną grupką społeczeństwa. Reszta ma to już gdzieś. Część owszem umrze. I tego nie zmienią ani ograniczenia ani szczepionka ze swoją 95% skutecznością. 5% to więcej niż obecnie zakażenie przechodzi ciężko i o wiele więcej niż umiera. Czyli szczepionka skuteczności nie ma żadnej.

G
GEJ

SLODKI TEN CHLOPAK NA ZDJECIU. ;*

M
Miodek

Ciekaw jestem czego dotyczy szkolenie z zakresu KONSUMCJI ? Panie Al Najar jak chce się być cwańszym od ustawy, to nie wypada walić takich byków na frontowych drzwiach bo szkolenie nie wypali :(

Ps. Prawidłowy wyraz brzmi KONSUMPCJI. Pozdrawiam i zapraszam na szkolenie do odpowiednich ośrodków szkoleniowych :)

G
Gość
28 grudnia, 10:41, Gość:

też bym taka robiła a co maja ludzie całe swoje biznesy potracić które latami prowadza i z czego zyją ????? z czego maja życ i za co jeść i rodziny utrzymywać ?????? dla dziecka wiadomo że każdy by zrobił wszystko i ja tez by sie ani chwili nie wahała

28 grudnia, 11:24, Trzeźwy:

Powiedz to tym którzy w wyniku takich sztuczek stracą najbliższych. Na pewno będą prze szczęśliwi i będą skakać z radości ...Takimi sprawami natychmiast powinien zająć się sanepid i łoić te kary po 30 tys. od głowy. Może to ludzi w końcu czegoś nauczy.

haha a w tramwajach autobusach marketach spożywczych kościołach w przychodniach itp itd sie nie zaraża tylko w restauracjach siłowniach itp

G
Gość

też bym taka robiła a co maja ludzie całe swoje biznesy potracić które latami prowadza i z czego zyją ????? z czego maja życ i za co jeść i rodziny utrzymywać ?????? dla dziecka wiadomo że każdy by zrobił wszystko i ja tez by sie ani chwili nie wahała

Dodaj ogłoszenie