5/8
Po wystudzeniu biszkoptu, możemy działać dalej. Przecinamy...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Ciasto z truskawkami i galaretką

Po wystudzeniu biszkoptu, możemy działać dalej. Przecinamy nasz biszkopt, jeśli jest na tyle wysoki i przekładamy np. dżemem albo masą kajmakową. Cienką warstwą dobrze jest przesmarować także wierzch, żeby nie wsiąkła w biszkopt galaretka, która tu trafi.

Na górze układamy truskawki, szczelnie na brzegach, żeby galaretka nie wypłynęła. Na owocach rozlewamy tężejącą galaretkę. Po jej zastygnięciu ciasto jest gotowe.

Biszkopt jest świetną bazą ciast i tortów. A gdyby podać ciasto z musem? Inna możliwość, to zblendowanie truskawek i wymieszanie ich z wystudzoną galaretką, wcześniej rozpuszczoną w połowie zalecanej wody. Pamiętajmy, że biszkopt musi być w wyższej formie, która utrzyma nasz mus truskawkowy w swoim miejscu, zanim zupełnie stężeje w lodówce.

6/8
Najprostsze wersje już znamy, teraz możemy je wzbogacać....
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Ciasto z truskawkami i kremem z bitej śmietany i mascarpone

Najprostsze wersje już znamy, teraz możemy je wzbogacać. Między biszkoptem a truskawkowym musem może zaleźć się pyszny krem z bitej śmietany i serca mascarpone. Czego potrzebujemy?

Składniki:
1 opakowanie (ok. 1 szklanki) śmietany 36%
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
1 łyżka cukru pudru

Ubijamy śmietanę i gdy zaczyna robić się pulchna, stopniowo dodajemy serek i cukier, cały czas miksując. Aby masa była sztywniejsza, może dodać łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Śmietanka przed ubijaniem powinna być schłodzona. Wykładamy na biszkopt, rozsmarowujemy i wkładamy do lodówki. Po minimum 30 minutach możemy ułożyć truskawki lub mus.

7/8
Składniki na kruche ciasto...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Truskawkowa chmurka, czyli ciasto z truskawkami, galaretką i masą śmietanową

Składniki na kruche ciasto
3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
120 g masła
30 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g mąki pszennej

Składniki na owocową galaretkę:
500 g świeżych truskawek
3 truskawkowe galaretki
3,5 szklanki wrzącej wody
Składniki na masę śmietanową

500 ml śmietany kremówki 36 proc.
1 śmietan-fix
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
16 g cukru waniliowego

Składniki na bezę:
3 białka, w temperaturze pokojowej
130 g cukru
1 budyń waniliowy
40 g płatków migdałowych

8/8
Zimne masło zagnieść z żółtkami, mąką, proszkiem do...
fot. Pixabay - zdjęcie ilustracyjne

Truskawkowa chmurka, czyli ciasto z truskawkami, galaretką i masą śmietanową

Zimne masło zagnieść z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinkę do lodówki (lub ewentualnie na 10 minut do zamrażalnika). Zimne ciasto nałożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem (ja piekłam w kwadratowej foremce o wymiarze 25 x 25 cm). Piec przez około 18 minut do jego zezłocenia i wypieczenia ciasta w temperaturze 190 stopni.

Kruche ciasto wyjąć z foremki (ostrożnie, aby się np. nie złamało w połowie itp, najlepiej równo złapać za papier do pieczenia). W tej samej foremce będziemy piec bezę. Białka ubić aż otrzymamy sztywną piankę. Dodać stopniowo cukier, a pod sam koniec ubijania wsypać proszek budyniu waniliowego. Foremkę, w której piekliśmy kruche ciasto ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Masę bezową rozsmarować równo na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałowymi.
Piec bezę w temperaturze 140 stopni przez około godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Wystudzić. Wyciągnąć z foremki.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na kruche ciasto (włożyć je ponownie do zimnej już foremki). Gdy galaretki będą już tężejące, to dopiero wylać je na truskawki, następnie wyrównać, schłodzić w lodówce aż galaretka całkiem stężeje.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę zmiksować z śmietan-fixem, następnie dodać cukier puder (masa już na tym etapie powinna być dobrze ubita, gęsta i puszysta). Pod koniec dodać mascarpone (również musi być bardzo dobrze schłodzone) i miksować na małych obrotach do połączenia się masy. Masę nałożyć na truskawkową galaretkę, wyrównać, przykryć bezą. Schłodzić ciasto minimum 12 godzin w lodówce.

Przepis Joanny Kądziołki

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na shownews.pl

Polecamy

To nie ta sama osoba! Tak Laluna wyglądała 17 lat temu. „Królowa życia” szokuje

To nie ta sama osoba! Tak Laluna wyglądała 17 lat temu. „Królowa życia” szokuje

Tych piłkarzy ŁKS Łódź trzeba zatrzymać w Ekstraklasie. LISTA

Tych piłkarzy ŁKS Łódź trzeba zatrzymać w Ekstraklasie. LISTA

Toyota Yaris. 25. urodziny modelu z segmentu B. Tego możesz nie wiedzieć

Toyota Yaris. 25. urodziny modelu z segmentu B. Tego możesz nie wiedzieć

Zobacz również

Tak się urządziła Luna. Zobacz, jak mieszka córka milionera i gwiazda Eurowizji 2024

Tak się urządziła Luna. Zobacz, jak mieszka córka milionera i gwiazda Eurowizji 2024

Używany Citroen C5 Aircross (2018 - obecnie). Wady, zalety, typowe usterki, rynek

Używany Citroen C5 Aircross (2018 - obecnie). Wady, zalety, typowe usterki, rynek