1/7
Żywność wpływa na poziom pH krwi, jednak w niewielkim...
fot. pixabay

Żywność wpływa na poziom pH krwi, jednak w niewielkim stopniu, na tyle nieznacznym, że nie można mówić o rozwoju kwasicy lub zasadowicy wskutek stosowanej diety. Wpływ diety ma jednak wpływ na pH moczu. Badanie moczu może dużo powiedzieć o stosowanej diecie. Długotrwałe spożywanie produktów zakwaszających organizm wpływa na procesy metaboliczne w nim zachodzące i skutkuje rozwojem chorób.

W dalszej części galerii opisujemy przyczyny, objawy zakwaszenia organizmu oraz podpowiadamy, jak temu zapobiegać >>>

2/7
Dieta i produkty żywnościowe mogą wpływać na ludzki...
fot. pixabay

Dieta i produkty żywnościowe mogą wpływać na ludzki organizm, a stosowanie produktów zakwaszających organizm ma wpływ na to, jak się czujemy i jak funkcjonujemy.

Dieta, która obfituje w żywność zakwaszającą organizm ma znaczący wpływ na organizm, a jej długotrwałe stosowanie skutkuje wystąpieniem niekorzystnych efektów zdrowotnych.

Termin "zakwaszenie organizmu" nie jest terminem medycznym, nie określa jednostki chorobowej, ale jest stosowany w kontekście zdrowia i ściśle jest związany z tym, czym się odżywiamy.

Tak objawia się zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu >>>

3/7
Jak objawia się zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej...
fot. pixabay

Jak objawia się zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu?
Wskutek zaburzenia równowagi zasadowo-kwasowej zostają zaburzone procesy metaboliczne w organizmie, a to objawia się na wiele różnych sposobów. Co może świadczyć o zakwaszeniu organizmu? Oto najczęstsze objawy:
►chroniczne zmęczenie
►problemy z koncentracją
►uczucie senności
►pogorszenie zdrowia skóry, problemy z cerą
►bóle głowy

Jest jeszcze wiele innych objawów, które mogą świadczyć o zakwaszeniu organizmu. Opisujemy je w dalszej części naszej galerii.

O ile krótkotrwałe zakwaszenie organizmu nie ma większego wpływu na zdeowie, to długotrwały stan może być groźny i prowadzić do rozwoju wielu chorób. Które produkty żywieniowe zakwaszają organizm? Do takich zalicza się wszystkie produkty zawierające dużą ilość węglowodanów, w tym:
►słodycze
►ciasta
►artykuły zbożowe
►wyroby z mąki pszennej
►żółte sery
►kawa
►herbata
►jajka
►ryby
►używki

Jakie są skutki zakwaszenia organizmu? >>>

4/7
Trzeba zauważyć, że oprócz wspomnianych produktów na...
fot. pixabay

Trzeba zauważyć, że oprócz wspomnianych produktów na zakwaszenie organizmu wpływa unikanie aktywności fizycznej, stosowanie diet odchudzających, w tym modnej diety wysokobiałkowej oraz palenie papierosów i nadużywanie alkoholu.

Zakwaszeniu organizmu sprzyja również przyjmowanie długotrwałe leków. Również niedostateczna ilość wypijanej wody w ciągu doby ma znaczący wpływ na zakwaszanie organizmu. Dorosły człowiek - w zależności od aktywności fizycznej i stanu zdrowia powinien wypijać od 1,5 do 3 litrów wody na dobę.

Ludzki organizm w sposób naturalny zwalcza zakwaszenie, próbując zrównoważyć kwas poprzez zużywanie wapnia czy magnezu, czerpiąc je z zasobów organizmu. To w efekcie osłabia nerki i kościec, zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, chorób skórnych i cukrzycy, a nawet dny moczanowej.

Jakie jeszcze są objawy zakwaszenia organizmu i jakie choroby może spowodować zakwaszenie organizmu >>>

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Zobacz również

Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

NOWE
Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii