Nadużywanie alkoholu
Picie alkoholu, szczególnie w nadmiarze, może powodować uszkodzenie tkanki mózgowej, a przez to pogorszenie pamięci oraz zaburzenia koncentracji. Wszystkie napoje alkoholowe są źródłem etanolu, który działa depresyjnie na układ nerwowy, to znaczy, że obniża jego prawidłową pracę. Można to zauważyć szczególnie u osób uzależnionych, gdzie po spożyciu dużej ilości trunku tracą świadomość.
Alkohol zaburza również wchłanianie witaminy B1, która odpowiedzialna jest za przekazywanie impulsów nerwowych. U osób nadużywających alkoholu obserwuje się niedobory tej witaminy, co zwiększa ryzyko trwałych uszkodzeń tkanki mózgowej.
Dieta obfitująca w tłuszcz oraz uboga w witaminę D3
Z badania opublikowanego na łamach czasopisma Journal of Aging Research wynika, że nieprawidłowy poziom witaminy D3 we krwi może zwiększać ryzyko rozwoju demencji, a także zaburzać pamięć.
Zaobserwowano również, że spożywanie minimum 800 jednostek międzynarodowych witaminy D3 dziennie wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu, w porównaniu do osób, które spożywają jej znacznie mniej. Dlatego do jadłospisu warto włączyć produkty będące jej źródłem, czyli m.in. tłuste ryby morskie i jaja.
Siedzący tryb życia
Siedzący tryb życia oraz brak regularnej aktywności fizycznej może powodować zaburzenia krążenia, a tym samym nieprawidłowe dotlenienie mózgu. Naukowcy z całego świata sugerują, że brak regularnej aktywności fizycznej zwiększa ryzyko udaru mózgu, a także może przyczynić się do niedotlenienia, czego konsekwencją będzie uszkodzenie tkanki mózgowej. Nie trzeba od razu rzucać się na najcięższe ćwiczenia na siłowni, ponieważ 30-45 minut spaceru dziennie wystarczy, aby poprawić krążenie.
Zaburzenia koncentracji mogą wystąpić w każdym wieku!