W przeszłości wielu dietetyków uważało, że nie powinno spożywać się jajek, ponieważ zjedzenie dużej ilości podwyższa cholesterol, który znajduje się w żółtku i powoduje miażdżyce. Później poglądy się zmieniły, gdyż odkryto, że częściej powodują ją kwasy tłuszczowe nasycone. Nie oznacza to, iż możemy jeść je bez opamiętania.
Niewątpliwie smak jajka zależy od sposobu odżywiania kur. Idealnym pomysłem jest kupowanie ich od wiejskich sprzedawców. Widzimy wtedy, że żółtko jajka jest bardziej intensywne, a poza tym różni się smakiem od tych sklepowych. Jeśli zależy nam na dobrym smaku jajek, powinniśmy zwracać uwagę na oznaczenia na ich skorupkach.
Z uwagi na sposób hodowli kur wyróżnia się następujące typy jaj:
- 0 – jaja z chowu ekologicznego,
- 1 – jaja z wolnego wybiegu,
- 2 – jaja z chowu ściółkowego,
- 3 – jaja z chowu klatkowego.
Jajka i ich właściwości - niektóre osoby nie powinny ich spożywać
Jajka mogą być dodatkiem do licznych potraw i przyrządzane na różne sposoby. Jednak niektóre osoby nie powinny spożywać ich w dużej ilości. W naszej galerii dowiesz się, jakie jajka mają właściwości.
Jakie są wczesne objawy boreliozy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Koroniewska po śmierci matki została zupełnie sama. Smutne, co mówi o relacji z ojcem
- Paulla prała brudy z ojcem swojego dziecka. Teraz on ma raka. Padły słowa o żerowaniu
- Andrzej Piaseczny przeszedł operację? Wygląda na to, że chciał ukryć opatrunki...
- Kim jest córka Kowalewskiego? Gabriela idzie w ślady rodziców. Będzie wielką gwiazdą?