Nietolerancja histaminy
Histamina jest naturalnie produkowana przez organizm, ale występuje także w żywności w takich produktach, jak np.: alkohol, suszone owoce, przetworzone i wędzone mięso, sery dojrzewające, bakłażan i szpinak, jogurt, kapusta kiszona i awokado.
Za wysoki poziom histaminy może mieć różne podłoże i powodować nietolerancję objawiającą się m.in. bólami głowy i migrenami oraz problemami trawiennymi i przekrwieniem błony śluzowej nosa. Podejrzenie nietolerancji histaminy powinno być skonsultowane z lekarzem, który może zalecić przeprowadzenie badań i krótkotrwałe (14-30 dni) stosowanie diety eliminacyjnej.
Uwaga na ten dodatek!
Glutaminian sodu (glutaminian monosodowy, oznaczany symbolem symbol E621) – wzmacniacz smaku i zapachu potraw – to bardzo częsty dodatek do gotowych dań. Wyeliminowanie go z diety może przynieść wiele korzyści osobom cierpiącym z powodu migren.
Glutaminian sodu powoduje skurcz naczyń krwionośnych, przez co może zwiększać przepływ krwi do mózgu i wywoływać migreny. Znajdziemy go m.in. w zupach w proszku i w puszkach, gotowych sosach, chipsach i innych przekąskach typu fast food.
Dieta migrenowa, to przede wszystkim dieta eliminacyjna. Nie jest ona skuteczna we wszystkich przypadkach i nie powinna zastępować leczenia. Najlepiej, aby była skonsultowana z lekarzem.
Analiza posiłku
Ból głowy po posiłku? Przenalizuj jego skład i zobacz, co mogło przyczynić się do wywołania objawów migreny.