4/13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Drób

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

TAK Kuba Wojewódzki przerobił samochód za 1,5 mln zł na baner reklamowy. Zobaczcie!

TAK Kuba Wojewódzki przerobił samochód za 1,5 mln zł na baner reklamowy. Zobaczcie!

Gwiazda... Złoczew. Nostalgiczny, kosmiczny prezent od byłego mieszkańca miasta

Gwiazda... Złoczew. Nostalgiczny, kosmiczny prezent od byłego mieszkańca miasta

Polecamy

Covidowa farsa trwa. Polacy wyciągnięci z łóżek na testy, których nie powinno być

Covidowa farsa trwa. Polacy wyciągnięci z łóżek na testy, których nie powinno być

Fręch o meczu z Halep: Czułam, że mogę wygrać

Fręch o meczu z Halep: Czułam, że mogę wygrać

Strzelanina w domu Opozdów. Ważna decyzja policji

Strzelanina w domu Opozdów. Ważna decyzja policji

Dodaj ogłoszenie