1. Dobroczynna witamina C i ß-karoten
Od lat uważa się witaminę C za kluczową w utrzymaniu odporności naszego organizmu. Nie można jej przedawkować, bo nadmiar jest po prostu wydalany z organizmu.
Najwięcej tej witaminy zawierają czarne porzeczki (182,2 mg), natka pietruszki (178 mg), czerwona i zielona papryka (144 mg), a następnej kolejnośći brukselka, brokuły, truskawki, poziomki, kiwi, pomarańcze, grejpfruty, kalarepa oraz kalafior.
Równie istotne jest systematyczne dostarczanie w naszej diecie odpowiednie ilości ß-karotenu.
Najwięcej zawierają go marchewki (w 100 gramach jest go 9938 mikrogramów). W dalszej kolejności największą zawartość ß-karotenu mają natka pietruszki, jarmuż, szpinak, boćwina, szczaw, szczypiorek, papryka, a także morele, melony, brzoskwinie i śliwki.
2. Warzywa cebulowe o działaniu grzybobójczym i bakteriobójczym
Należą do nich cebulę, czosnek, por i szczypiorek. Poza związkami siarkowymi zawierają one także witaminy C, A, E, a także witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
3. Witamina D3
Niedobór tej witaminy D3 sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych, autoimmunologicznych, a także przeróżny infekcji. Witamina D3 wzmacnia układ odpornościowy oraz przyśpiesza wytwarzanie białka o właściwościach bakteriobójczych.
Do produktów żywnościowych zawierających spore ilośći tej witaminy D3 należą tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka).