1/13
Mięta ma właściwości kojące i pomaga w złagodzeniu wzdęć....
fot. gettyimages.com/La_vanda

Mięta

Mięta ma właściwości kojące i pomaga w złagodzeniu wzdęć. Napar z liści mięty łagodzi bóle brzucha. Warto dodawać ją także do posiłków. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć napoje pomagające na przejedzenie.

2/13
Smakosze bigosu i żurku wielkanocnego z pewnością są dobrze...
fot. https://pixabay.com

Majeranek

Smakosze bigosu i żurku wielkanocnego z pewnością są dobrze zaznajomieni z właściwościami majeranku. Weganie również chętnie po niego sięgają, przygotowując na przykład pastę z białej fasoli. Warto pamiętać, że majeranek należy do tej samej rodziny, co oregano. Oba zioła nadadzą się do przygotowania naparu. W szczególności popularne jest jego zastosowanie przy bólach głowy oraz kaszlu. Warto pamiętać, że majeranek to także roślina poprawiająca procesy trawienne.

3/13
Rozmaryn to roślina ceniona za właściwości bakteriobójcze....
fot. https://pixabay.com/

Rozmaryn

Rozmaryn to roślina ceniona za właściwości bakteriobójcze. Ziele pomaga przy problemach trawiennych, wspiera wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia pracę układu pokarmowego. Substancje zawarte w rozmarynie przyspieszają perystaltykę jelit. Rozmaryn warto popijać jako napar lub jako składnik mieszanek ziołowych.

Składniki:

10 g suszonego rozmarynu,
300 ml wody.

Przygotowanie:
Wodę należy zagotować. Łyżkę suszonego rozmarynu trzeba umieścić w kubku. Następnie ziele zalać wrzątkiem. Potem trzeba przykryć i odczekać około 15 minut. Następnie należy rozmaryn odcedzić przez sitko i pić napój małymi łykami. Napar można dosłodzić miodem.

4/13
Mięta najbardziej kojarzy się z rośliną mającą dobroczynne...
fot. https://pixabay.com/

Mięta

Mięta najbardziej kojarzy się z rośliną mającą dobroczynne właściwości zdrowotne. Zioło to pobudza pracę żołądka i wątroby. Usprawnia zwłaszcza trawienie potraw tłustych i mięsnych. Mięta pomaga zniwelować uczucie ciężkości i przejedzenia. Warto mieć ją w swojej kuchni i stosować również do pieczenia mięs czy serwowania domowych sałatek.

Składniki:

10 g liści świeżych lub suszonych liści mięty.
200 ml wrzątku.

Przygotowanie:
Liście mięty należy porwać na drobne kawałki lub dodać łyżeczkę suszu i umieścić w szklance. W tym czasie trzeba zagotować wodę. Następnie wrzątek należy wlać do posiekanej lub suszonej mięty. Napar przykryć spodkiem i odczekać około 15 minut. Pomaga przy bólach żołądka i problemach związanych z pracą układu trawiennego. Napój miętowy można pić po każdym posiłku przez cały dzień.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Podziemne kanały pochłonęły jezdnię. Co tam się właściwie stało?

Podziemne kanały pochłonęły jezdnię. Co tam się właściwie stało?

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Zobacz również

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź