1/8
Wraz z wiekiem warto większą uwagę przykładać do tego, co...
fot. pixabay

Wraz z wiekiem warto większą uwagę przykładać do tego, co wkładamy na talerz. Komórki w naszym organizmie starzeją się i wszystkie narządy ulegają zmianom. Dotyczy to szczególnie układu pokarmowego.

Na kolejnych slajdach galerii podpowiadamy z jakich produktów lepiej zrezygnować po ukończeniu 50 roku życia. Tego lepiej nie jedz po 50-tce!

2/8
Margaryna...
fot. pixabay

Margaryna

Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, których nadmiar może doprowadzić do artretyzmu i stanów zapalnych stawów. To także źródło tłuszczów trans, które prowadzą do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

3/8
Chipsy, orzeszki, ciastka z kremem...
fot. pixabay

Chipsy, orzeszki, ciastka z kremem

Ogółem mówiąc - wysokoprzetworzona żywność. Zawiera ona tłuszcze trans, które podwyższają stężenie „złego” cholesterolu (LDL) we krwi.

4/8
Rabarbar...
fot. pixabay

Rabarbar

Szczawiany w nim zawarte ograniczają wchłanianie wapnia, który jest bardzo ważny dla osób po 50 roku życia, u których obserwuje się pogorszenie stanu masy kostnej. Szczawiany znajdują się również w szczawiu, szpinaku i soku pomidorowym.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tych piłkarzy Ruchu Chorzów trzeba zatrzymać w Ekstraklasie

Tych piłkarzy Ruchu Chorzów trzeba zatrzymać w Ekstraklasie

Zobacz Wiedźmina w bajkach dla dzieci, nawet jeśli się go tam nie spodziewałeś

Zobacz Wiedźmina w bajkach dla dzieci, nawet jeśli się go tam nie spodziewałeś

Makabryczne odkrycie: szczątki dwóch małych dziewczynek! Policja zatrzymała matkę

AKTUALIZACJA
Makabryczne odkrycie: szczątki dwóch małych dziewczynek! Policja zatrzymała matkę

Zobacz również

Ranking techników 2024 w Łodzi - oto TOP 21 w portalu Wasza Edukacja

Ranking techników 2024 w Łodzi - oto TOP 21 w portalu Wasza Edukacja

Dla starszych Senioralia, dla dzieci Minionki. Co można robić w weekend?

Dla starszych Senioralia, dla dzieci Minionki. Co można robić w weekend?