Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2018. Na pączki w Łodzi i regionie wydamy 10 mln złotych

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
Cukiernicy smażyli pączki przez całą noc, niektórzy zaczęli wczesnym popołudniem
Cukiernicy smażyli pączki przez całą noc, niektórzy zaczęli wczesnym popołudniem Grzegorz Gałsiński
Nawet siedem milionów pączków zjedzą dzisiaj mieszkańcy naszego województwa. Do tłustego czwartku cukiernicy przygotowywali się przez całą noc. Smażenie pączków rozpoczęło się we wczorajsze popołudnie i w wielu cukierniach trwało przez całą noc.

W cukierni Braci Miś z Łodzi dzisiaj będzie można kupić głównie pączki i faworki. Cukiernicy przygotowali też kilka tortów.

Przeciętny mieszkaniec regionu zje w tłusty czwartek 2,5 pączka

- Torty zostały zamówione przez klientów, którzy akurat w tłusty czwartek mają urodziny, poza tym skupiliśmy się na pączkach - mówi Michał Miś. - Na co dzień smażymy ich ok. 300, ale na tłusty czwartek ok. 20 tysięcy. Przygotowaliśmy cztery rodzaje, tradycyjne z powidłami śliwkowymi oraz nadzieniem różanym, a także z toffi i adwokatem. Ich smażeniem zajmowało się aż 12 osób.

Przeczytaj też:TŁUSTY CZWARTEK: ile kalorii ma pączek, co jemy w tłusty czwartek oraz co jedzono kiedyś

W tłusty czwartek cukiernie tej sieci są czynne już od godz. 6, przynajmniej godzinę wcześniej niż zazwyczaj.

Nawet 30 tysięcy pączków przygotowali na dziś pracownicy cukierni Barbarella w Łodzi. Oprócz pączków z marmoladą są także wyroby z owocami, np. jabłkiem, gruszką, wiśnią, maliną, truskawką. Można też kupić pączki z pistacjami, straciatellą, zabajone, szampanem, śliwowicą.

Zobacz teżCo upiec na tłusty czwartek? [PRZEPISY]

- Tegoroczna nowość to pączek jednorożec oraz pączek z dozownikiem alkoholu - mówi Tomasz Piłat, właściciel cukierni. - Pierwszy to pączek typowo łódzki, będzie w kształcie głowy jednorożca, wypełniony bitą śmietaną. Przygotowujemy także pączki z dozownikiem alkoholu: malibu, whisky, adwokatem i kukułką. Alkohol jest dołączony do pączka, a każdy sobie dozuje odpowiednią ilość.

Czytaj:Dzisiaj tłusty czwartek, zrób faworki wg przepisu Magdy Gessler

Najtańsze pączki w tej cukierni kosztują 1,8 zł, natomiast za jednorożce i wyroby z dozownikiem trzeba zapłacić 4,5 zł.

Dzisiaj tłusty czwartek, zrób faworki wg przepisu Magdy Gessler

Właściciele cukierni Bassendowski z Łodzi stawiają natomiast na tradycję.

- Większość pączków będzie z konfiturą różaną, natomiast część przygotujemy z nadzieniem z toffi, białą czekoladą, serem, musem pomarańczowym - mówi Paweł Bassendowski, współwłaściciel tej sieci cukierni. - W sumie przygotujemy ich ok. 20 tysięcy, to zadanie dla 15 osób.

Polski rynek ciast i wyrobów cukierniczych jest wart 3,6 mld zł. O jego kawałek dziś powalczą także duże sieci sklepów, które będą sprzedawać pączki za kilkadziesiąt groszy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki