1/4
W firmie Pączek i Spółka przygotowane zostaną pączki w...
fot. Grzegorz Gałasiński

W firmie Pączek i Spółka przygotowane zostaną pączki w czterech wariantach smakowych

2/4
Z badań wynika, że statystyczny Polak zje dziś 2,5 pączka....

Z badań wynika, że statystyczny Polak zje dziś 2,5 pączka. To duże wyzwanie dla cukierników z Łodzi i całego województwa łódzkiego będą musieli odespać zarwaną noc. W większości zakładów bowiem smażenie pączków trwało środowy wieczór oraz całą noc.

- Na tłusty czwartek smażymy aż sto razy więcej pączków niż w pozostałe dni - mówi Michał Miś z łodzkiej cukierni Bracia Miś. - W tym roku przygotowaliśmy pięć rodzajów nadzienia: z marmoladą, różą, toffi, adwokatem, a także tzw. pączki premium wzbogacone nadzieniem z wiśniami. Większość kosztuje 2,5 zł za sztukę, natomiast pączek 4 zł.

To nie koniec czwartkowej oferty tej cukierni. Klienci będą mogli kupić także faworki, w cenie 58 zł za kilogram oraz racuchy, które kosztują 26 zł za kilogram. Na tłusty czwartek nie będą natomiast przygotowywane inne wyroby, które są w stałej ofercie cukierni. Zakupy natomiast będzie można zrobić już od godz. 6, czyli o godzinę wcześniej niż zazwyczaj.

3/4
Także o godzinę wcześniej zostaną otwarte sklepy, które...

Także o godzinę wcześniej zostaną otwarte sklepy, które należą do Cukierni Wasiakowie. W zwykły dzień na ciasto w cukierniach w Łodzi, Kutnie, Łęczycy i Gostyninie można wybrać się od godz. 9. W tłusty czwartek pierwsze pączki będzie można natomiast kupić o godz. 8.

- Przygotowujemy nawet 15 tysięcy pączków, najwięcej z naszym sztandarowym nadzieniem, czyli morelowym - mówi Robert Wasiak, współwłaściciel firmy. - Niewiele cukierni decyduje się na to nadzienie, jesteśmy z niego dumni. Oprócz tego przygotujemy pączki z powidłami śliwkowymi, wiśniami, toffi, adwokatem oraz kremem cytrynowym z opalaną bezą.

Pracownicy tej cukierni do przygotowania 15 tysięcy pączków zużyją ok. pół tony mąki i ponad 200 kilogramów nadzienia morelowego. Pączki będa natomiast smażyć na oleju roślinnym, głównie rzepakowym, który gwarantuje wyższą temperaturę smażenia, a na dodatek duża część klientów cukierni to wegetarianie. Wasiakowie pączki wyceniają na 3-3,5 zł.

4/4
- W tym roku zainteresowanie pączkami jest dużo większe niż...

- W tym roku zainteresowanie pączkami jest dużo większe niż w poprzednich latach - zaznacza Robert Wasiak. - Można powiedzieć, że obchodzimy w tym roku tłustą środę.

W cukierni Wasiakowie przygotowania do smażenia pączków rozpoczęły się o godz. 15 w środę, natomiast samo smażenie dwie godziny później. Współwłaściciel cukierni zauważa, że ciasto drożdżowe wymaga czasu, musi być trzymane w cieple, a znakiem, że pączek został usmażony prawidłowo jest obrączka wokół niego.

W łódzkiej firmie Pączek i Spółka w Łodzi na co dzień można kupić aż 20 rodzajów pączków. W tłusty czwartek ich ilość jest ograniczona do czterech.

- Przygotowujemy pączki z nadzieniem wiśniowym, różanym, marmoladą oraz wegańskie z różą - wymienia Łukasz Kowalewski, własciciel firmy. - Kosztują 3,5 zł, z wyjątkiem wegańskich, które sprzedajemy po 4 zł. Smażymy je na tłuszczu roślinnym, a wariantów jest mniej, gdyż przygotowanie niektórych zajmuje dużo czasu.

Pracownicy tej firmy smażeniem pączków zajmą się dopiero z samego rana w tłusty czwartek. Łukaszowi Kowalewskiemu zależy, by klienci mogli kupić ciepłego pączka. Będą one smażone przez cały dzień.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Polecamy

Znane są już plany miasta na półkolonie letnie dla dzieci

Znane są już plany miasta na półkolonie letnie dla dzieci

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Zobacz również

Strzelanina podczas napadu rabunkowego na kantor! Ruszył proces

Strzelanina podczas napadu rabunkowego na kantor! Ruszył proces

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie