Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek - przepisy na pączki, donaty, pączki z nadzieniem [PRZEPISY]

Redakcja
Składniki:1 kg mąki, 15 żółtek, 13 dag drożdży, 15 dag masła, 150 ml śmietanki słodkiej, 350 ml mleka, 15 dag cukru, 50 ml spirytusu, skórka pomarańczowa (2 łyżki), do posypania cukier puder z wanilią, nadzienie - powidła (najlepsze własnej roboty: róża, wiśnia, śliwka, porzeczka; można wszystkie wymieszać i zrobić własną kompozycję)Przygotowanie:Śmietankę i mleko podgrzać dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać mąkę, żółtka i wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski (ok. 30 min). Dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż się wszystko ładnie połączy. Dodać spirytus i skórkę. Dobrze wymieszać. Odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy króciutko i odstawiamy jeszcze na chwilę. Po tym czasie możemy przystąpić do formowania pączków.Odstawiamy, a gdy są pięknie wyrośnięte, smażymy w rozgrzanym tłuszczu.Danuta Balcerowska
Składniki:1 kg mąki, 15 żółtek, 13 dag drożdży, 15 dag masła, 150 ml śmietanki słodkiej, 350 ml mleka, 15 dag cukru, 50 ml spirytusu, skórka pomarańczowa (2 łyżki), do posypania cukier puder z wanilią, nadzienie - powidła (najlepsze własnej roboty: róża, wiśnia, śliwka, porzeczka; można wszystkie wymieszać i zrobić własną kompozycję)Przygotowanie:Śmietankę i mleko podgrzać dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać mąkę, żółtka i wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski (ok. 30 min). Dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż się wszystko ładnie połączy. Dodać spirytus i skórkę. Dobrze wymieszać. Odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy króciutko i odstawiamy jeszcze na chwilę. Po tym czasie możemy przystąpić do formowania pączków.Odstawiamy, a gdy są pięknie wyrośnięte, smażymy w rozgrzanym tłuszczu.Danuta Balcerowska Przemyslaw Swiderski
W tym roku tłusty czwartek - dzień, w którym nie liczymy kalorii - przypada 4 lutego. Już dzisiaj warto przygotować się i poznać ciekawe pomysły na to, jak zamienić swoją kuchnię w pachnącą cukiernię. Z konfiturami, bez nadzienia, czekoladą czy serowe. Jest wiele sposobów na przygotowanie pączków. Poznajcie przepisy naszych Czytelników i blogerek kulinarnych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tłusty czwartek - przepisy na pączki, donaty, pączki z nadzieniem [PRZEPISY] - Portal i.pl

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki