1/11
Składniki:...
fot. Przemyslaw Swiderski

Pączki ze słodką śmietanką

Składniki:
1 kg mąki, 15 żółtek, 13 dag drożdży, 15 dag masła, 150 ml śmietanki słodkiej, 350 ml mleka, 15 dag cukru, 50 ml spirytusu, skórka pomarańczowa (2 łyżki), do posypania cukier puder z wanilią, nadzienie - powidła (najlepsze własnej roboty: róża, wiśnia, śliwka, porzeczka; można wszystkie wymieszać i zrobić własną kompozycję)

Przygotowanie:
Śmietankę i mleko podgrzać dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać mąkę, żółtka i wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski (ok. 30 min). Dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż się wszystko ładnie połączy. Dodać spirytus i skórkę. Dobrze wymieszać. Odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, mieszamy króciutko i odstawiamy jeszcze na chwilę. Po tym czasie możemy przystąpić do formowania pączków.

Odstawiamy, a gdy są pięknie wyrośnięte, smażymy w rozgrzanym tłuszczu.

Danuta Balcerowska

2/11
Składniki:...
fot. Fot. Janusz WóJtowicz

Pączki z konfiturą różaną

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 25g drożdży świeżych, 1/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka soli, skórka z pomarańczy i limonki, 100 g zimnego masła, olej rzepakowy do smażenia ok. 3-4 szklanek

Przygotowanie:
Letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Odstaw na chwilkę, aby drożdże się spieniły. Dodaj do miski z mlekiem i drożdżami resztę cukru i żółtka. Wszystko wymieszaj. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę z solą i skórką z pomarańczy i limonki. Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszać palcami. Do mąki z masłem dodać rozczyn (mleko z drożdżami) i wymieszać drewnianą łyżką. Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto i wyrabiać je 5-6 minut aż będzie gładkie i błyszczące. Nie dosypuj mąki, bo wtedy pączki będą twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem i odstaw w ciepłe, miejsce na godzinę przykrywając je z góry ściereczką bawełnianą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę przykryte bawełnianym ręcznikiem.

W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy pączki już ostygną nadziej je konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego.

Lukier cytrynowy:
Składniki:

200-250 g cukru pudru, 2-3 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżek ciepłej wody

Przygotowanie:
Wodę i sok z cytryny razem wymieszać. Dodawać stopniowo do wody z sokiem przesiany cukier puder cały czas ucierając. Jeżeli lukier jest za twardy dodać łyżkę wody, jeżeli za rzadki cukier. Pączki pokryć lukrem i zetrzeć na nie skórkę z pomarańczy i limonki. Zamiast kupnej konfitury różanej można zrobić ją samemu (niestety tylko w sezonie).

Michał Rapeła

3/11
Składniki:...
fot. Dawid Łukasik

Pączki z winogronami

Składniki:
200 ml wody, 20 dag cukru, 1/2 kg drobnych winogron, sok z cytryny, 1/2 kg mąki, 40 g drożdży, 1 szklanka mleka, 7 żółtek, 100 g cukru pudru, 20 ml likieru amaretto, 100 g masła, laska wanilii, olej do smażenia, szczypta soli

Przygotowanie:
Do garnka przelewamy wodę, zagotowujemy, dodajemy cukier kryształ, gotujemy około 15 minut, co chwilę mieszając. Do syropu wkładamy umyte winogrona, skrapiamy sokiem z cytryny, gotujemy na wolnym ogniu około 5 / 7 minut. Odsypujemy 50 g mąki, łączymy z ciepłym mlekiem i drożdżami, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, rozczyn drożdżowy, likier i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, do momentu gdy będzie gładkie, lśniące i nie będzie przyklejać się do ścianek naczynia, wówczas dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy okrągłe placki, na które nakładamy łyżką wcześniej przygotowane winogrona. Sklejamy brzegi ciasta, formujemy kule, układamy na desce posypanej mąką. Po wyrobieniu całego ciasta pączki przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej, smażymy pączki z 2 stron na rumiany kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu. Pączki posypujemy cukrem pudrem połączonym z wanilią.

Monika Bąkowska

4/11
Składniki:...
fot. Fot. Mariusz Kapala

Pączki z nadzieniem cytrusowy

Składniki:
50 dag mandarynek, 10 dag skórki pomarańczowej, 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 250 ml mleka, 8 żółtek, 8 dag cukru pudru, 15 ml spirytusu, 1 olejek pomarańczowy, 10 dag masła, sól, lukier do polania (2 białka, 20 dag cukru pudru, sok z cytryny / białka przelewamy do naczynia, ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny)

Przygotowanie:
Mandarynki obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki, kroimy na pół, posypujemy startą skórką z pomarańcza, odstawiamy. Przygotowujemy rozczyn, do ciepłego mleka dodajemy drożdże i 3 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka łączymy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, olejek, spirytus, rozpuszczone masło, rozczyn i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie lśniące i nie będzie się kleić. Odstawiamy w ciepły miejscu do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, rozwałkowujemy na grubość około 1,5 / 2 cm, wykrajamy szeroką szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy farsz z mandarynek, przykrywamy drugim krążkiem, sklejamy brzegi, lepimy okrągłe pączki. Pączki pozostawiamy na stolnicy do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej lub smalec, smażymy pączki raz z jednej raz z drugiej strony na złoty, rumiany kolor. Pączki po wyjęciu przekładamy na ręczniki kuchenne, po przestygnięciu polewamy lub obtaczamy pączki w lukrze.

Justyna Dryl

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Potężny cios w przestępczość narkotykową!

Potężny cios w przestępczość narkotykową!

Zobacz również

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję