TŁUSTY CZWARTEK: PRZESĄDY, TRADYCJE
To właśnie w starożytnym Rzymie organizowano huczne zabawy, by przyspieszyć koniec zimy i nadejście wiosny. Królowało wtedy tłuste mięso i pączki z ciasta chlebowego, na dodatek nadziewane słoniną.
W naszej tradycji tłusty czwartek przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Kiedyś nasze żołądki były narażone na większą niestrawność, gdyż tłusty czwartek był początkiem całego tłustego tygodnia i jedzono wówczas same ciężkostrawne potrawy: kapustę ze skwarkami, słoninę, tłuste mięsa. Zmiana nastąpiła dopiero w XVI wieku, kiedy w Polsce zaczęliśmy jeść pączki na słodko.
Czytaj:Dzisiaj tłusty czwartek, zrób faworki wg przepisu Magdy Gessler
TŁUSTY CZWARTEK: TRADYCJE, PRZESĄDY
Obecnie zadowalamy się faworkami, racuchami i - oczywiście - pączkami. Tych potrafimy zjeść naprawdę dużo, zwłaszcza w Łodzi.
Jak wynika z rankingu Tesco, który podsumowuje sprzedaż pączków w swoich sklepach w całym kraju, najwięcej pączkożerców mieszka w Łodzi. - Gdyby wszystkie pączki kupione (w tłusty czwartek i poprzedzającą go środę) w naszych łódzkich sklepach ułożyć jeden obok drugiego, można byłoby uzyskać długość… niemal całej ulicy Piotrkowskiej, czyli 4 km - wylicza Jakub Jaremko z Tesco.
Przeczytaj też:TŁUSTY CZWARTEK: ile kalorii ma pączek, co jemy w tłusty czwartek oraz co jedzono kiedyś
Zgodnie z przesądem, jedzenie pączków w tłusty czwartek jest obowiązkowe. Kto się temu nie podda, ma mieć pecha...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?