Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek w Łodzi i regionie. Zjemy 7,5 mln pączków! [FILM ZDJĘCIA PRZEPISY]

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
Przygotowania do tłustego czwartku w Łodzi zaczęły się w cukierniach w środę rano. Wśród nowości są pączki z białą czekoladą i szampanem, a także pączki z bezą.

W tłusty czwartek nikt nie będzie liczył kalorii, a zadbają o to cukiernicy z Łodzi i regionu, za którymi najbardziej pracowita doba w roku. Od środy rano w wielu zakładach odbywało się wielkie smażenie pączków, które zakończy się dopiero w czwartek.

W cukierni Braci Miś z Łodzi do smażenia pączków oddelegowano szesnastu pracowników. Ich zadanie jest proste: przygotować 20 - 25 tysięcy pączków. W zależności od nadzienia kosztują od 2 do 2,5 zł.

Kto w tłusty czwartek nie zje pączka może mieć pecha

- Stawiamy na pączki tradycyjne, z powidłami śliwkowymi - mówi Włodzimierz Miś. - Część przygotujemy z adwokatem, toffi, nadzieniem różanym. Przygotowujemy je według sprawdzonej receptury, gdyż takie najbardziej smakują klientom. Recepturę stosujemy od 1989 roku, gdy otworzyliśmy pierwszą cukiernię.

Do przygotowania takiej ilości pączków potrzeba ok. 2 ton mąki, pół tony smalcu, 200 kilo powideł śliwkowych, 100 kilo płatków róż. W czwartek cukiernie Braci Miś będą czynne wcześniej niż zazwyczaj, już od godz. 6 będzie można kupić pączki, a także faworki.

1,6 - 2,5 złotych to przeciętna cena pączka w cukierniach z województwa łódzkiego

Cukiernia Wasiakowie, która ma sklepy m.in. w Łodzi, Kutnie, Gostyninie przygotowała na dziś ok. 7 - 8 tys. pączków.

- Tegoroczna nowość to pączki z nadzieniem cytrynowym, a także z bezą - mówi Iwona Wasiak. - Przygotujemy też pączki z konfiturą różaną, morelową, powidłami śliwkowymi, toffi, adwokatem. To szczególny dzień w naszej branży, nazywany jest świętem cukiernika. Pączki smażymy całą noc ze środy na czwartek, nie przygotowujemy innych ciast, wszystkie ręce są potrzebne przy pączkach, które u nas kosztują do 2,3 do 3,9 zł.

Iwona Wasiak zwraca uwagę na to, że przygotowanie tradycyjnego pączka jest bardzo pracochłonne. Wszystkie jest robione ręcznie, w specjalnych warunkach. Musi być zachowane ciepło, a z pączkiem trzeba się obchodzić delikatnie.

PRZEPIS NA FAWORKI: prosty i szybki. [FAWORKI PRZEPIS] Prosty sposób na faworki

W cukierniach Barbarella w Łodzi będzie można kupić 17 rodzajów pączków.

- Tegoroczna nowość to pączki z białą czekoladą i szampanem, trochę wytrawne, trochę słodkie - mówi Tomasz Piłat, właściciel Barbarelli. - Proponujemy także ze śliwowicą, na bazie śliwek, które jesienią zalaliliśmy spirytusem, zabajone, czyli z ajerkoniakiem i brandy oraz z whisky. Nie zabraknie też pączków tradycyjnych, w sumie przygotujemy ich ok. 30 tysięcy. Ceny wahają sie od 1,7 do 2,5 zł.

O pączkowych klientów walczą także duże sieci sklepów. Tesco zleciło nawet badania firmie SW Research, z których wynika, że 47 procent badanych zje dziś od 3 do 5 pączków, a 35 procent zje 1-2 pączki. Nie brakuje rekordzistów, 14 procent badanych deklaruje, że zje więcej niż 5 pączków. Na tej podstawie ankieterzy wyliczyli, że Polacy zjedzą dziś ponad 100 mln pączków.

Tesco sprawdziło też, ile pączków klienci tej sieci zjedli w ubiegłym roku. Najwięcej zjedli wrocławianie - 460 tysięcy pączków, a drugie miejsce należy do mieszkańców naszego województwa, którzy w Tesco kupili w ubiegłym roku 360 tys. pączków. Mieszkańcy naszego regionu wyprzedzili w tej konkurencji m.in. mieszkańców stolicy, którzy w sklepach Tesco w ubiegłym roku kupili 335 tysięcy pączków.

Specjalną pączkową akcję fundacja Krwinka zaplanowała w Tłusty Czwartek w szpitalu im. Konopnickiej w Łodzi z myślą o dzieciach chorych na nowotwory. Dzisiaj odbędą się tutaj warsztaty kulinarne, a dzieci przebywające na oddziale przygotują ok. sto pączków.

Tłusty czwartek na demotywatorach: Żeby poszło w cycki i inne życzenia [MEMY]

Przepis na pączki

Cukiernik Włodzimierz Miś podaje przepisy na 15 pączków i faworki dla jednej rodziny.
Składniki:
100 ml mleka, 7 dag cukru, 7 dag margaryny, 2 żółtka, 1 jajko (całe), 30-35 deko mąki, szczypta soli, szczypta cukru waniliowego, łyżka spirytusu, 4 paczki smalcu (do smażenia), 2 dag drożdży, nadzienie według preferencji
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy 1/3 cukru oraz drożdże i robimy rozczyn. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce.
Dodajemy jajka, resztę cukru oraz mąkę, a następnie sprityrus, sól oraz cukier waniliowy. Na końcu dodajemy margarynę. Ciasto jeszcze raz mieszamy, wałkujemy, szklanką nacinamy pączki. Dodajemy nadzienie. Pączki smażymy przez ok. 4 minuty w 170 stopniach Celsjusza - po obu stronach.
Faworki:
0,5 kilo mąki, 2 łyżki cukru, 150-200 ml mleka, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki spirytusu, 5 żółtek, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki mieszamy, kilka razy uderzamy wałkiem w ciasto, a następnie cienko wałkujemy je i wycinamy prostokąty. Prostokąty nacinamy na środku i przekładamy jeden koniec przez nacięcie. Smażymy w 170 stopniach ok. 4 minuty, po obu stronach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki