To było grzybobranie! Grzybobranie w Borach Tucholskich: rydze, koźlaki, prawdziwki, zajączki, maślaki, podgrzybki 19.11.2022

dwoi.
Tych grzybów nikomu nie trzeba polecać. Smaczne w każdej postaci. Przełom września i października na Pomorzu przyniósł wysyp prawdziwków.
Tych grzybów nikomu nie trzeba polecać. Smaczne w każdej postaci. Przełom września i października na Pomorzu przyniósł wysyp prawdziwków. Wojciech Dłubakowski
Zobacz grzybobranie na zdjęciach! W koszach grzybiarzy lądują rydze, prawdziwki, koźlaki, zajączki, podgrzybki, maślaki. Tak jest w Borach Tucholskich! Po deszczach i ociepleniu lasy w Polsce pełne grzybów! W minionych latach nie trzeba było szukać najlepszych miejsc na grzybobranie, każde było dobre! Czy w tym roku jest tak samo?

Zdjęcia z grzybobrania

Po deszczach lasy znów są pełne grzybów! Zapowiada się udany sezon. Są już pierwsze doniesienia o koszach grzybiarzy pełnych prawdziwków, koźlaków, zajączków, podgrzybków, czy maślaków! Gdzie na grzyby wybierzecie się tym razem? Czy grzybobranie będzie tak udane jak w poprzednich latach? Przeczytajcie jak było i zobaczcie gdzie znaleźć te dorodne grzyby żeby nie szukać za długo!

Grzyby latoś obrodziły! Szczególnie podgrzybki, maślaki, koźlaki, ale i prawdziwków było bardzo dużo. Tylu grzybów dawno nie było. Ciepła i wilgotna pogoda sprawiła, że lasy zapełniły się grzybiarzami wynoszącymi kilogramy uzbieranych grzybów.

Prawdziwki, koźlaki, zajączki, podgrzybki, maślaki na grzybobraniu!

W lasach w okolicy Rytla w województwie pomorskim i w Borach Tucholskich podgrzybków było tak wiele, że 10-litrowe wiaderko zapełniało się w pół godziny. Rydzów i łzaków było jak na lekarstwo. Nie brakowało za to prawdziwków.

Wysyp grzybów: prawdziwki, koźlaki, zajączki, podgrzybki, maślaki.

Smakosze kani byli wyjątkowo zadowoleni - tych grzybów jesienią było bardzo dużo. Również maślaki obrodziły i co ważne - te smaczne grzyby często atakowane przez owady - teraz były zdrowe!

Więcej uwagi trzeba było poświęcić podgrzybkom - te, które rosły w korze, wśród drobnych patyków i igliwia, na suchszym podłożu, mogły być robaczywe; te zebrane w trawie były w zdecydowanej większości zdrowe.

ZOBACZ JAKIE GRZYBY ZBIERAĆ

Tych grzybów nikomu nie trzeba polecać. Smaczne w każdej postaci. Przełom września i października na Pomorzu przyniósł wysyp prawdziwków.

To było grzybobranie! Grzybobranie w Borach Tucholskich: ryd...

CZYTAJ INNE ARTYKUŁY

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót

Komentarze 35

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

w
www.eko-arkady.pl
Ja na grzyby zawsze chodzę z moim pieskiem. Oprócz grzybów zawsze zbieram też jego kupki do woreczków Pucek albo Psich Torebek.
A
Aneta
25 września, 8:14, Gość:

Dla Podlasian najbardziej istotna informacja to ta, że pełno grzybów w Borach Tucholskich.

A czy koń już zwalony?

G
Gość
Dla Podlasian najbardziej istotna informacja to ta, że pełno grzybów w Borach Tucholskich.
G
Gość
Polowa grzybów przerośnięta-stara-, powinny zostać w lesie i rozsiewać zarodniki.
G
Gość
16 stycznia, 7:31, Gość:

Juz niesmsczne robi sie ciagle pisanie o grzybobraniu sam lubie zbierac grzyby ale czytanie przez caly rok o grzybach to porazka wysil sie i napisz cos naprawde ciekawego

Dobra zmiana działa ,grzyby rosną cały rok.

G
Gość
18 października, 9:47, Marcin:

Maślaki często atakowane przez robaki? Pierwszy słyszę. Ja te grzyby traktuje jako jedne z pewniejszych że będą zdrowe

11 listopada 2019, 20:12, Gość:

Oczywiście są lata kiedy trudno znaleźć zdrowego jeżeli Ty takie zdrowe znajdujesz to się ciesz widocznie w Twoich stronach są zdrowsze

Może skoro to pewnik, to nie sprawdza ilości robali ....

T
Tomek

Wielki kłam grzyby w styczniu i te zdjęcia w galerii,przecież krzaki jagód dawno potraciły liście a tam prawie na każdym zdjęciu je mają

G
Gość

Juz niesmsczne robi sie ciagle pisanie o grzybobraniu sam lubie zbierac grzyby ale czytanie przez caly rok o grzybach to porazka wysil sie i napisz cos naprawde ciekawego

G
Gość
30 października, 8:09, K4:

Znam z 3 osoby co jadły muchomora czerwonego suszonego. Jeden z profesorów czy też dr organizuje spotkania czy też warsztaty z dzikich roślin jadalnych i podobno często muchomor czerwony jest na nich jedzony. Indianie go jedli, w Rosji podobno jest przysmakiem.

9 listopada, 19:12, Gość:

Amanita muscaria.

11 grudnia 2019, 11:43, AS:

czyli pospolita BEDKA

Coś mi się wydaje że mylisz muchomor czerwonego z czerwonawym....

J
Ja

Dziennikarzyno marny dla nabicia odsłon takie coś mam nadzieję, że na szmacie biurka będziesz czyścił lepiej

G
Gość

I...?

G
Gość
10 listopada, 07:52, Gość:

Po co komu tyle grzybów zostawcie troszkę dla zwierząt leśnych

11 grudnia 2019, 11:37, as:

gdyby zwierzęta jadły grzyby, nigdy byś grzybów, w lesie, nie znalazł.

Zwierzęta to bardzo szeroki pojęcie. Ale widać dla Ciebie tylko te duże mają znaczenie

E
Ehrid

To jest już szczyt chamstwa. Jest zima, te grzyby są jednym z niewielu pożywień dla niektórych zwierząt... no tak ale niektórzy widać myślą tylko o sobie...

A
AS
30 października, 8:09, K4:

Znam z 3 osoby co jadły muchomora czerwonego suszonego. Jeden z profesorów czy też dr organizuje spotkania czy też warsztaty z dzikich roślin jadalnych i podobno często muchomor czerwony jest na nich jedzony. Indianie go jedli, w Rosji podobno jest przysmakiem.

9 listopada, 19:12, Gość:

Amanita muscaria.

czyli pospolita BEDKA

a
as
30 października, 08:09, K4:

Znam z 3 osoby co jadły muchomora czerwonego suszonego. Jeden z profesorów czy też dr organizuje spotkania czy też warsztaty z dzikich roślin jadalnych i podobno często muchomor czerwony jest na nich jedzony. Indianie go jedli, w Rosji podobno jest przysmakiem.

daj namiar do nich

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie