1/12
Wakacje to czas, w którym nie powinniśmy tracić czujności...
fot. famveldman/123RF

Na te zagrożenia trzeba uważać w czasie wakacji

Wakacje to czas, w którym nie powinniśmy tracić czujności zarówno w kwestii spędzania wolnego czasu, jak i tego po co sięgamy do jedzenia i picia. Brak zachowania odpowiedniej ostrożności może skutkować groźnymi dla zdrowia konsekwencjami. Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/12
Szok termiczny, nazywany również szokiem cieplnym, jest...
fot. pixabay.com

Niebezpieczny szok termiczny

Szok termiczny, nazywany również szokiem cieplnym, jest jednym z podstawowych zagrożeń podczas upałów. Może dojść do niego po nagłym kontakcie rozgrzanego ciała z zimną wodą. Konsekwencją takiego zachowania jest nagły spadek temperatury ciała, a w dalszej kolejności – zaburzenia krążenia i oddychania.

Wyróżnia się kilka czynników, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia szoku termicznego. Są to w szczególności: miesiączka, spożywanie alkoholu i przemęczenie. W celu zminimalizowania tego ryzyka należy zanurzać się w wodzie stopniowo – zaczynając od kostek. Dodatkowo należy unikać kąpieli po alkoholu, w trakcie miesiączki, a także wówczas, gdy jesteśmy wyczerpani.

3/12
Według statystyk policyjnych w 2021 r. w Polsce odnotowano...
fot. pixabay.com

Śmiertelne skutki wypoczynku nad wodą

Według statystyk policyjnych w 2021 r. w Polsce odnotowano 408 przypadków utonięć, z czego zaledwie 40 to kobiety. Najwięcej ofiar śmiertelnych letnich kąpieli miało powyżej 50. lat (208 osób). Wśród przyczyn utonięć podaje się m.in. alkohol (78 osób), kąpiel w miejscu niestrzeżonym (61 osób), kąpiel w miejscu zabronionym (28 osób), a także brak ostrożności podczas łowienia ryb (30 osób).

4/12
W okresie wakacyjnym obserwuje się wzrost zachorowań na...
fot. pixabay.com

Salmonella ukryta w lodach i ciastkach z kremem

W okresie wakacyjnym obserwuje się wzrost zachorowań na salmonellozę – chorobę wywoływaną przez pałeczki Salmonelli. Źródłem infekcji są w głównej mierze produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym przede wszystkim mięso i jajka. W lecie do zakażenia Salmonellą najczęściej dochodzi w wyniku spożycia rozmrożonych i ponownie zamrożonych lodów. Znane są również przypadki zachorowań na skutek zjedzenia niewłaściwie przechowywanego kremu do ciasta.

W celu zapobiegania wystąpienia salmonellozy należy unikać spożywania żywności niewiadomego pochodzenia. Dodatkowo należy przestrzegać podstawowych zasad higieny osobistej, czyli przede wszystkim myć ręce przed każdym posiłkiem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Pożar pod Łodzią. Kolejny raz paliły się opony

Pożar pod Łodzią. Kolejny raz paliły się opony

Polska „Tygrysica” w Złotej Klatce. Olśniewa Stambuł nie grą, lecz urodą [ZDJĘCIA]

O TYM SIĘ MÓWI
Polska „Tygrysica” w Złotej Klatce. Olśniewa Stambuł nie grą, lecz urodą [ZDJĘCIA]

Wandale w akcji. Niszczyli kosze na śmieci i znaki drogowe ZDJĘCIA, FILM

Wandale w akcji. Niszczyli kosze na śmieci i znaki drogowe ZDJĘCIA, FILM

Zobacz również

Japońskie napoje i słodycze z USA w nowym sklepie w Łodzi. Ile kosztują?

Japońskie napoje i słodycze z USA w nowym sklepie w Łodzi. Ile kosztują?

Dzień Otwartych Koszar w 15. Sieradzkiej Brygadzie Wsparcia Dowodzenia ZDJĘCIA

Dzień Otwartych Koszar w 15. Sieradzkiej Brygadzie Wsparcia Dowodzenia ZDJĘCIA