Sierpień to miesiąc zbiorów, obfitujący w warzywa i owoce. Właśnie wtedy jest pełnia sezonu na śliwki. Te średniej wielkości, miękkie, słodkie i soczyste owoce chętnie spożywamy nie tylko ze względu na ich smak, ale również wartości odżywcze.
Sprawdź w naszej galerii, co się dzieje z organizmem, gdy jesz śliwki. Niektóre właściwości lecznicze są naprawdę unikalne! >>>
Śliwki wzmacniają kości
Już spożywanie 10 suszonych śliwek dziennie przez cały rok może poprawić gęstość mineralną kości w przedramionach i dolnej części kręgosłupa. Szczególnie polecane są kobietom po menopauzie i osobom starszym, cierpiącym na osteoporozę. To zasługa witaminy K, wapnia i pozostałej mieszanki minerałów.
Śliwki wpływają na pracę jelit i pomagają się wypróżnić
Szczególnie mowa o suszonych śliwkach. Już ich niewielka ilość dostarcza organizmowi właściwą dawkę błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie.. Śliwki wprowadzają jelita w ruch i zapewniają odpowiednie nawodnienie.
Śliwki wspierają odchudzanie
Jedna śliwka ma tylko 5 kcal, to świetna i niskokaloryczna przekąska, a dzięki obecności błonnika przyspiesza trawienie. Najlepiej zjeść kilka w ciągu dnia - nie można przesadzać z ich ilością, ponieważ zawierają sporo cukru. Dotyczy to zwłaszcza cukrzyków. Kilka śliwek poprawi także smak jogurtu czy koktajlu.