Korzyści z jedzenia arbuza
Z początkiem czerwca w Polsce rozpoczyna się sezon na arbuzy. Możemy cieszyć się ich smakiem przez całe łato, są wtedy najbardziej soczyste i słodkie. Korzyści i niebezpieczeństwa płynące z ich jedzenia znajdziesz na kolejnych slajdach.
Regularne jedzenie arbuza może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu
Badanie przeprowadzone na grupie 33 dorosłych z otyłością lub nadwagą wykazało, że codzienne spożycie dwóch filiżanek arbuza przez miesiąc znacznie zmniejszyło masę ciała, wskaźnik masy ciała (BMI) oraz skurczowe ciśnienie krwi i stosunek talii do bioder. Zmniejszyło także poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL oraz poprawiło poziom cholesterolu HDL i całkowitą zdolność antyoksydacyjną.
Nadmierne spożycie arbuza może powodować problemy trawienne
Arbuz jest źródeł związków ulegających fermentacji przez bakterie jelitowe, co u osób z problemami trawiennymi może prowadzić do objawów takich jak wzdęcia, ból brzucha i biegunki. Ze względu na dużą zawartością fruktozy, spożycie owocu powinny ograniczać osoby znajdujące się na diecie eliminacyjnej FODMAP, czyli np. te z zespołem jelita drażliwego.
Jedzenie arbuza może wywołać migrenę
Osoby cierpiące z powodu migren, muszą wykazać się szczególną ostrożnością sięgając po arbuza. Badanie przeprowadzone na 3 935 pacjentów z migreną i 1 163 z napięciowym bólem głowy wykazało, że zjedzenie arbuza wywołało ból głowy u 29,5 proc. migrenowców.
Eksperci dopatrują się przyczyny w stopniu dojrzałości owocu. Zbyt kwaśny może zadziałać, jak wyzwalacz migrenowego bólu głowy. Ale także zbyt dojrzały, bogaty w tyraminę. może przyczynić się do złego samopoczucia osób cierpiących z powodu migreny.
Aby zminimalizować wystąpienie bólu głowy należy kupować dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce. Umieszczać je pokrojone i szczelnie zapakowane w lodówce oraz jeść w rozsądnych ilościach.