Są połączenia, które mogą nam poważnie zaszkodzić
Czerwone mięso i wino: niedobór żelaza
W tradycyjnej kuchni zalecano serwowanie czerwonego mięsa – czyli wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny – z czerwonym wytrawnym winem. Z pewnością połączenie to jest pyszne, jednak nie jest zdrowe! Czerwone mięso jest bogatym źródłem żelaza, ale – uwaga! – zawarte w winie taniny ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
Kawa i ciasto drożdżowe: problemy z układem nerwowym
Garbniki występujące w kawie działają na błonę śluzową przewodu pokarmowego i ograniczają wchłanianie białek oraz wiążą wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i inne ważne dla organizmu pierwiastki. Niszczą również – decydującą o sprawnym działaniu układu nerwowego – witaminę B1, której w cieście drożdżowym jest naprawdę dużo.
Herbata i cytryna: ryzyko choroby Alzheimera
Liście herbaty są odpowiedzialne za niektóre choroby m.in. Alzheimera. Jest to spowodowane zawartością glinu. W herbacie występuje w postaci nieprzyswajalnej. Kiedy jednak połączymy herbatę z cytryną, glin zostaje przekształcony w łatwo przyswajalny cytrynian glinu. To potęguje ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.