TOP 10 produktów spożywczych, których nie wolno łączyć z lekami

gtZaktualizowano 
Niewłaściwe połączenie leków i żywności może powodować zaburzenia wchłaniania, metabolizmu i wydalania leków z organizmu. 123rf
Eksperci Instytutu Żywienia i Żywności ostrzegają, że wiele powikłań w trakcie zażywania leków ma związek z tym, że nieprawidłowo łączymy farmaceutyki z żywnością. To czym popijamy leki i w towarzystwie jakich pokarmów je przyjmujemy, ma kluczowe znaczenie. Niewłaściwe połączenie leków i żywności może powodować zaburzenia wchłaniania, metabolizmu i wydalania leków z organizmu.

Niewłaściwe łączenie leków z niektórymi produktami spożywczymi może być bardzo groźne dla zdrowia pacjenta i prowadzić do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo nagłego spadku ciśnienia tętniczego. Eskperci IZŻ przypominają, że interakcje leków z żywnością mogą nie tylko pogorszyć skuteczność leczenia, ale także wydłużyć okres hospitalizacji.

Istnieje kilka żelaznych zasad, których trzeba przestrzegać przy każdej farmakoterapii:

  1. Leki popijaj tylko wodą, bo herbata, kawa, czy mleko mogą zmniejszać wchłanianie leku, a sok grejpfrutowy zaburza metabolizm leku w organizmie.
  2. Nie mieszaj leku z posiłkiem ani nie zażywaj go tuż przed, w trakcie lub tuż po jedzeniu (chyba że zaleci to lekarz), ponieważ może to zmienić działanie leku.
  3. Nie mieszaj w gorącym napoju leku, gdyż wysoka temperatura może zmniejszyć jego skuteczność.
  4. Jeśli posiłek zaburza działanie leku, najlepiej jest go zażyć 1-2 godz. przed lub 2 godz. po posiłku.
  5. Nie zażywaj preparatów witaminowo-mineralnych w tym samym czasie co leki, po­nieważ mogą one zaburzać ich wchłanianie, np. witaminy z grupy B zaburzają wchłanianie antybiotyków czy leków moczopędnych.
  6. Nigdy nie zażywaj leków razem z napojami alkoholowymi.

Lista 10 najpopularniejszych produktów spożywczych, które wchodzą w groźne dla zdrowia interakcje z lekami. Sprawdź!

TOP 10 produktów spożywczych, których nie wolno łączyć z lekami

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: TOP 10 produktów spożywczych, których nie wolno łączyć z lekami - Dziennik Łódzki

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3