Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TOP 10 produktów spożywczych, których nie wolno łączyć z lekami

gt
Niewłaściwe połączenie leków i żywności może powodować zaburzenia wchłaniania, metabolizmu i wydalania leków z organizmu.
Niewłaściwe połączenie leków i żywności może powodować zaburzenia wchłaniania, metabolizmu i wydalania leków z organizmu. 123rf
Eksperci Instytutu Żywienia i Żywności ostrzegają, że wiele powikłań w trakcie zażywania leków ma związek z tym, że nieprawidłowo łączymy farmaceutyki z żywnością. To czym popijamy leki i w towarzystwie jakich pokarmów je przyjmujemy, ma kluczowe znaczenie. Niewłaściwe połączenie leków i żywności może powodować zaburzenia wchłaniania, metabolizmu i wydalania leków z organizmu.

Niewłaściwe łączenie leków z niektórymi produktami spożywczymi może być bardzo groźne dla zdrowia pacjenta i prowadzić do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo nagłego spadku ciśnienia tętniczego. Eskperci IZŻ przypominają, że interakcje leków z żywnością mogą nie tylko pogorszyć skuteczność leczenia, ale także wydłużyć okres hospitalizacji.

Istnieje kilka żelaznych zasad, których trzeba przestrzegać przy każdej farmakoterapii:

  1. Leki popijaj tylko wodą, bo herbata, kawa, czy mleko mogą zmniejszać wchłanianie leku, a sok grejpfrutowy zaburza metabolizm leku w organizmie.
  2. Nie mieszaj leku z posiłkiem ani nie zażywaj go tuż przed, w trakcie lub tuż po jedzeniu (chyba że zaleci to lekarz), ponieważ może to zmienić działanie leku.
  3. Nie mieszaj w gorącym napoju leku, gdyż wysoka temperatura może zmniejszyć jego skuteczność.
  4. Jeśli posiłek zaburza działanie leku, najlepiej jest go zażyć 1-2 godz. przed lub 2 godz. po posiłku.
  5. Nie zażywaj preparatów witaminowo-mineralnych w tym samym czasie co leki, po­nieważ mogą one zaburzać ich wchłanianie, np. witaminy z grupy B zaburzają wchłanianie antybiotyków czy leków moczopędnych.
  6. Nigdy nie zażywaj leków razem z napojami alkoholowymi.

Lista 10 najpopularniejszych produktów spożywczych, które wchodzą w groźne dla zdrowia interakcje z lekami. Sprawdź!

Niewłaściwe połączenie leków i żywności może powodować zaburzenia wchłaniania, metabolizmu i wydalania leków z organizmu.

TOP 10 produktów spożywczych, których nie wolno łączyć z lekami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki