TOP 10 produktów spożywczych, których nie wolno łączyć z...

    TOP 10 produktów spożywczych, których nie wolno łączyć z lekami

    gt

    Dziennik Łódzki

    Aktualizacja:

    Dziennik Łódzki

    Niewłaściwe połączenie leków i żywności może powodować zaburzenia wchłaniania, metabolizmu i wydalania leków z organizmu.
    1/12

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©123rf

    Eksperci Instytutu Żywienia i Żywności ostrzegają, że wiele powikłań w trakcie zażywania leków ma związek z tym, że nieprawidłowo łączymy farmaceutyki z żywnością. To czym popijamy leki i w towarzystwie jakich pokarmów je przyjmujemy, ma kluczowe znaczenie. Niewłaściwe połączenie leków i żywności może powodować zaburzenia wchłaniania, metabolizmu i wydalania leków z organizmu.
    Niewłaściwe łączenie leków z niektórymi produktami spożywczymi może być bardzo groźne dla zdrowia pacjenta i prowadzić do zaburzeń rytmu serca, gwałtownego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi albo nagłego spadku ciśnienia tętniczego. Eskperci IZŻ przypominają, że interakcje leków z żywnością mogą nie tylko pogorszyć skuteczność leczenia, ale także wydłużyć okres hospitalizacji.

    Istnieje kilka żelaznych zasad, których trzeba przestrzegać przy każdej farmakoterapii:
    1. Leki popijaj tylko wodą, bo herbata, kawa, czy mleko mogą zmniejszać wchłanianie leku, a sok grejpfrutowy zaburza metabolizm leku w organizmie.
    2. Nie mieszaj leku z posiłkiem ani nie zażywaj go tuż przed, w trakcie lub tuż po jedzeniu (chyba że zaleci to lekarz), ponieważ może to zmienić działanie leku.
    3. Nie mieszaj w gorącym napoju leku, gdyż wysoka temperatura może zmniejszyć jego skuteczność.
    4. Jeśli posiłek zaburza działanie leku, najlepiej jest go zażyć 1-2 godz. przed lub 2 godz. po posiłku.
    5. Nie zażywaj preparatów witaminowo-mineralnych w tym samym czasie co leki, po­nieważ mogą one zaburzać ich wchłanianie, np. witaminy z grupy B zaburzają wchłanianie antybiotyków czy leków moczopędnych.
    6. Nigdy nie zażywaj leków razem z napojami alkoholowymi.


    Lista 10 najpopularniejszych produktów spożywczych, które wchodzą w groźne dla zdrowia interakcje z lekami. Sprawdź!

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Zapytaj lekarza

    1 3 4 5 ... 28 »
    28 stycznia

    Światowy Dzień Trędowatych

    zobacz więcej »