Marchewka
Marchewka – to drogocenne źródło betakarotenu, który jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. Chroni on organizm przed rakiem przez stymulacje komórek odpornościowych. Dobrym substytutem dla marchewki są: pomidory, mango, papryka czerwona, a także szpinak, rzeżucha i brokuły.
Łosoś
Łosoś – to tłusta ryba morska, która jest bogatym źródłem kwasów omega-3. Rekomendowanym rozwiązaniem jest jedzenie łososia (lub innych tłustych ryb) przynajmniej raz na tydzień. Alternatywnym źródłem kwasów omega-3 dla wegetarian jest olej lniany.
Jagody
Jagody – to bogate źródło witaminy C, która jak powszechnie wiadomo, wzmacnia układ odpornościowy. Czarna porzeczka zawiera substancje, które wspomagają wchłanianie żelaza do organizmu. Natomiast czarna borówka to jeden z najbardziej wartościowych przeciwutleniaczy. Sprawdź artykuł: 8 sposobów na wzmocnienie odporności