1/26
Zobaczcie przepisy na tradycyjne polskie zupy! Kliknijcie w...
fot. Fot. Anna Kaczmarz

Zobaczcie przepisy na tradycyjne polskie zupy! Kliknijcie w galerię i wybierzcie dla siebie przepisy naszych Czytelników na sprawdzone domowe zupy.

2/26
Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. archiwum

Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
2 litry wody
4 ziemniaki
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/3 selera
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki kwaśnej śmietany
natka pietruszki lub koper

Wykonanie
Wszystkie jarzyny (z wyjątkiem cebuli i czosnku) oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości. Cebule obrać i zeszklić na złoty kolor dodając łyżkę margaryny. Gdy jarzyny będą miękkie dodać do nich cebulkę, trochę pieprzu, kostkę rosołową, obrany i pokrojony drobno czosnek.
Na koniec dodać roztrzepaną śmietanę (wcześniej ją zahartować, tzn. w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłej zupy.
Po zdjęciu z ognia do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koper, ewentualnie listki mięty.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Bieczu

3/26
Zupa botwinka...
fot. Fot. Marta Góra

Zupa botwinka

Składniki
2 pęczki botwiny
cytryna- sok
śmietana w ilości indywidualnej- dowolnie według smaku)
bulion dowolny (warzywny, mięsny; z kostki lub ugotowany)
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Botwinkę umyć, osączyć, pokroić drobno ( z łodyżkami i listkami), zalać wodą tak, aby przykryła botwinkę, dodać cytrynę i ugotować do miękkości buraczków. Dodać ok. 0,5 litra bulionu , śmietanę. Podawać z młodymi ziemniakami.
Przepis Marty Góry

4/26
Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką

Składniki
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g fasoli Jaś
2 litry wody
200 g kiełbasy podwawelskiej
200 g boczku wędzonego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej
1/2 łyżki papryki mielonej
1 papryka czerwona
1 pomidor
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oliwa, sól, pieprz

Wykonanie
Żeberka oraz fasolę przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Pomidora pokroić na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodać do wywaru. Kiełbasę pokroić w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą podsmażyć na rumiano na oliwie i dodać do zupy.
Na końcu do zupy dodać koncentrat i gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Wicepremier Ukrainy Iryna Wereszczuk w Łodzi. Mówiła o swojej pracy

Wicepremier Ukrainy Iryna Wereszczuk w Łodzi. Mówiła o swojej pracy

Mecz w Łodzi, jak Walia - Polska w Cardiff. Powtórka z karnymi UKS SMS. Zdjęcia

Mecz w Łodzi, jak Walia - Polska w Cardiff. Powtórka z karnymi UKS SMS. Zdjęcia

Zespół Twenty One Pilots zagra w łódzkiej Atlas Arenie

Zespół Twenty One Pilots zagra w łódzkiej Atlas Arenie

Zobacz również

Nocny wypadek w Aleksandrowie Łódzkim. Toyota zmiażdżona przez tira ZDJĘCIA

Nocny wypadek w Aleksandrowie Łódzkim. Toyota zmiażdżona przez tira ZDJĘCIA

Zespół Twenty One Pilots zagra w łódzkiej Atlas Arenie

Zespół Twenty One Pilots zagra w łódzkiej Atlas Arenie