5/26
Zupa ziemniaczana...
fot. Fot. Stanisław Romek

Zupa ziemniaczana

Składniki:
1 noga z kurczaka
2 l wody
1 marchewka
120 g ziemniaków
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki mąki

Wykonanie
Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam wrzeć zebrać szumy. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać, wymyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i ziemniaki dodać do zupy i przyprawić. Gdy ziemniaki będą już miękkie to zrobić zasmażkę: na patelnię wrzucić masło i mąkę, cały czas mieszać aż składniki się połączą i nabiorą brązowego koloru. Dolać trochę zupy do zasmażki i mieszać, aby nam się grudki nie zrobiły. Całość dodać do zupy, zamieszać i jeszcze chwilkę gotować.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

6/26
Tradycyjny żurek na żeberkach Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. archiwum

Tradycyjny żurek na żeberkach Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
1/2 kg  żeberek 
2 litry wody 
grzyby suszone (namoczone) 
2 ząbki czosnku 
1 liść laurowy 
1 łyżeczka majeranku 
4 ziela angielskie 
butelka żuru 
sól, pieprz 
natka pietruszki 
śmietana
 
Wykonanie
Żeberka gotować do miękkości na małym ogniu z dodatkiem namoczonych wcześniej grzybów, czosnku, szczypty soli, zielem angielskim i liściem laurowym. Dolać żur. Po zagotowaniu zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Jeść z ugotowanymi ziemniakami bądź chlebem. 
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kętach

7/26
Tradycyjna zupa ogórkowa...
fot. Fot. Stanisław Romek

Tradycyjna zupa ogórkowa

Składniki
ćwiartka kurczaka
1,5 l wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
700 g ziemniaków
400 g kiszonych ogórków
300 ml soku z kiszonych ogórków
150 ml śmietanki 18 proc.
kilka gałązek koperku
sól, pieprz
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe

Wykonanie
Do garnka wlać wodę, włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zebrać szumy i dodać pora, pietruszkę i 1 marchewkę (pokroić na większe kawałki) oraz przyprawy. Ziemniaki obrać, wymyć i pokroić. Drugą marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodać do zupy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie (oprócz ziemniaków i startej marchewki) wyciągnąć je z zupy. Dodać ogórki kiszone starce na tarce o dużych oczkach oraz sok z ogórków. Zupę gotować ok. 15 minut i dolać śmietankę. Na koniec dorzucić posiekany koperek i jeszcze doprawić jeżeli jest taka potrzeba.
Uwaga:
Przed dodaniem śmietanki do zupy do kubeczka wlać trochę zupy i stopniowo wymieszać śmietankę z zupą. Śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową.
Ważne, aby ogórki z sokiem dodawać gdy ziemniaki będą miękkie, w przeciwnym razie ziemniaki będą twarde i będą się długo gotowały.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

8/26
Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi...
fot. Fot. Anna Kaczmarz

Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi według szefa kuchni

Składniki na zakwas
100 g mąki żytniej razowej
500 ml ciepłej przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
słoik

Składniki na kiełbaski drobiowe
400 g filetu z indyka lub kurczaka zagrodowego
1 jajo od kury z wolnego wybiegu
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól pieprz

Składniki na żurek
zakwas
wywar drobiowy
sól
pieprz
jogurt naturalny

Wykonanie zakwasu
Do słoika wsypać mąkę żytnią, zalać ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i czosnek. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-6 dni.

Wykonanie kiełbasek i żurku
Filet drobiowy zemleć, bądź drobno posiekać nożem. Czosnek rozgnieść przez praskę lub rozetrzeć na desce przy użyciu noża. Dodać do mięsa razem z jajkiem i majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko razem wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
W dużym garnku zagotować 2 litry wywaru drobiowego, doprawiając go solą. Na wrzący osolony wywar wrzucać mięso formując je łyżkami w małe kluseczki. Gotować tak około 10 minut, po tym czasie wlać zakwas na żur. Zagotowujemy i gotować kolejne 10 min.
Ugotowany żurek z kiełbaskami podawać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę, jajkiem i łyżką jogurtu naturalnego.

Dobre rady
Zakwas kisimy 3-6 dni. Im dłużej kisimy tym żur kwaśniejszy.
Słoik przed zrobieniem zakwasu najlepiej wyparzyć gorącą wodą.
Do mieszania zakwasu najlepiej używać drewnianej łyżki.
Gotowy zakwas przechowywać w lodówce.
Dobrze jest zostawić łyżkę zakwasu, by dodać go do kolejnego zakwasu. Będzie smaczniejszy.
Przepis Janusza Fica, szefa kuchni w Dworze Sieraków

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

5 miejsc w okolicach Krakowa, które musisz zobaczyć. Tych wycieczek nie pożałujesz

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

Zobacz również

Pucharu Tymbarku. Szykują się wielkie piłkarskie emocje

Pucharu Tymbarku. Szykują się wielkie piłkarskie emocje

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki

Wystawa ilustracji wyrażeń ze słownika łodzianizmów w Miejskiej Galerii Sztuki