13/26
Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń...
fot. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń

Składniki na zupę
10 dag suszonych grzybów
cebula
liść laurowy, pieprz ziarnisty
śmietana
sól
sok z cytryny

Składniki na farsz
250 g kaszy gryczanej
jajko
20 dag twarogu lub sera feta
pieprz

Składniki na ciasto
35 dag mąki
jajko
sól
125 ml letniej wody

Wykonanie
Ok. 10 dag grzybów namoczyć i gotować w 1,5 l wody. Wrzucić całą cebulę, dorzucić liść laurowy i pieprz w ziarnach. Gdy grzyby się ugotują, wyciągnąć i pokroić w paski. Zupę zaciągnąć sporą ilością śmietany, dołożyć grzyby, doprawić solą i odrobiną soku z cytryny.
Podawać z pierożkami, które robi się następująco: do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucić ok. 25 dag opłukanej kaszy gryczanej i gotować do miękkości. Po dokładnym odsączeniu, gdy lekko przestygnie, dodać jajko, 20 dag sera feta (ewentualnie twarogu), doprawić pieprzem.
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz i lepić pierożki.
Gotować w osolonej wodzie. Do ciasta można dołożyć dwie łyżki utłuczonej w moździerzu kaszy gryczanej.
Takie pierogi można podawać oddzielnie z sosem ze świeżej bazylii: 2 łyżki świeżej bazylii posiekać, 3 ząbki czosnku utrzeć z solą, wymieszać wszystko z 80 g (ok. 6 łyżek) dobrej oliwy.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

14/26
Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty...
fot. Fot. Koło Gosposyń Wiejskich z Mirowa

Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty

Składniki
1 kg białej kapusty
15 dag marchwi
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
60 dag boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
1 szklanka przecieru z pomidorów świeżych
pokrojony lubczyk
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę pokroić na duże kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować je osobno w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć go, a potem dodać do gotującej kapusty. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na złoty kolor i wrzucić do kapusty. Ugotowane ziemniaki, odcedzić i dołożyć do kapusty. Do wszystkiego dodać jeszcze przecier ze świeżych pomidorów, pokrojony lubczyk i przyprawić do smaku. Na końcu zrobić zasmażkę z mąki i zagęścić potrawę.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

15/26
Zupa szczawiowa z jajkiem...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki
3 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1/2 korzenia pietruszki
4 ziemniaki
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
1 pęczek szczawiu
100 ml śmietany 30%
2 jajka
sól
pieprz

Wykonanie
Skrzydełka przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypać przyprawę uniwersalną. Gotować 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15 minut.
Szczaw drobno posiekać i wrzucić do wywaru. Wlać śmietanę i gotować 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę wylać na talerze, dodać jajko i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek

16/26
Rosół „mieszany”  ...
fot. Fot. Małgorzata Bykowska

Rosół „mieszany”  

Składniki
kość wołowa 
kawałek kaczki 
kawałek kury rosołowej 
szponder 
marchewka 
pietruszka korzeń i natka 
seler korzeń i liście 
cebulka 
por 
niewielki listek lubczyku(nie przesadzić z ilością,lubczyk ma bardzo intensywny smak) 
sól  
pieprz 

Wykonanie 
Kość wołową, kaczkę i kurę włożyć do piekarnika piec w 180 stopniach, aż się zrumienią. 
Następnie włożyć do garnka z wodą, dodać szponder i ugotować na dużym ogniu. Jak tylko rosół zacznie się gotować, 
zmniejszyć gaz, żeby rosół sobie pyrkał. Ważne żeby pilnować, rosół nie może zmętnieć. Odcedzić szumowiny, dodać umyte  i obrane warzywa, prócz cebuli i natki. Cebulę upiec na gazie, aż będzie miała czarny kolor. Po upieczeniu włożyć do rosołu. 
Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotować na malutkim ogniu około 3 godzin. Rosół podawać gorący, posypany zieloną natką pietruszki i udekorowany kawałkami ugotowanej marchewki. 
Tradycyjnie podawać z makaronem lub z pierożkami.
Przepis Małgorzaty Bykowskiej

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Manufaktura świętuje 18. urodziny! Przed nami trzy dni koncertów!

Manufaktura świętuje 18. urodziny! Przed nami trzy dni koncertów!

Nowe sklepy i restauracje w Manufakturze. Zobacz co się otworzyło i co się pojawi!

Nowe sklepy i restauracje w Manufakturze. Zobacz co się otworzyło i co się pojawi!

Czwarta odsłona MTB Kamieńsk w ostatnią sobotę lipca! Zapisy już trwają

Czwarta odsłona MTB Kamieńsk w ostatnią sobotę lipca! Zapisy już trwają

Zobacz również

Nowe sklepy i restauracje w Manufakturze. Zobacz co się otworzyło i co się pojawi!

Nowe sklepy i restauracje w Manufakturze. Zobacz co się otworzyło i co się pojawi!

Plenerowe atrakcje w Manufakturze – duża dawka adrenaliny gwarantowana!

Plenerowe atrakcje w Manufakturze – duża dawka adrenaliny gwarantowana!