Sałata zawiera wiele cennych składników, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu
Po pierwsze: Uspokaja i przyśpiesza gojenie ran
Chlorofil odpowiedzialny za zielony kolor listków sałaty to składnik wykazujący silne działanie bakteriobójcze. Dzięki temu przyśpiesza gojenie ran, zapobiega infekcjom i pomaga zwalczyć stany zapalne. Obronę organizmu przed drobnoustrojami wzmacnia też obecna w sałacie witamina.
Badania udowodniły, że sałata wpływa też korzystnie na działanie układu nerwowego, łagodzi szkodliwe skutki stresu, a także ułatwia zasypianie.
Po drugie: Oczyszcza organizm i pomaga pozbyć się opuchlizny
Toksyny mogą być przyczyną wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Warto więc zadbać o to, aby regularnie pozbywać się ich z organizmu. Efekt detoksykujący możemy osiągnąć odpowiednio komponując naszą codzienną dietę. W walce z toksynami wspomoże nas właśnie sałata.
– Sałata pomaga oczyścić organizm z toksyn i przywrócić mu równowagę kwasowo-zasadową – wyjaśnia Jarosław Korman z firmy Eisberg. – Ma też działanie moczopędne, więc ułatwia wydalanie nadmiaru wody i zapobiega obrzękom.
Po trzecie: Dba o wzrok
Nie od dziś wiadomo, że witamina A ma korzystny wpływ na nasze oczy. Beta-karoten kojarzony jest głównie z marchwią i innymi warzywami o pomarańczowej barwie, tymczasem jego źródłem może być także sałata.
– To, że sałata ma kolor zielony, wynika z dominacji chlorofilu – tłumaczy Jarosław Korman. – Zawiera ona jednak także karotenoidy. Nie tylko beta-karoten, ale też luteinę i zeaksantynę. Ich niedobory mogą powodować problemy ze wzrokiem. Składniki te chronią oczy przed wolnymi rodnikami, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, co ma szczególne znaczenie u osób starszych.