Torcik z kaszanką - przepis przedstawia Klaudia Budny w Szamanie na Ekranie

Redakcja

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka
  • 200g kaszanki gryczanej firmy GROT
  • 50g cukinii
  • 50g papryki czerwonej
  • 20g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g ziemniaków
  • 2 łyżki musztardy francuskiej

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować ze szczyptą soli, odcedzić i rozgnieść z masłem.

Cebule i czosnek posiekać na drobną kosteczkę, a cukinie i paprykę pokroić na kostkę około 0,5 cm. Cebule z czosnkiem zeszklić na patelni z odrobiną oleju, a następnie odłożyć połowę na drugą patelnię i dodać paprykę. Smażyć przez chwile i dodać cukinię do papryki.

W tym samym czasie na drugą patelnie dodajemy przecięta kaszankę i smażymy. Kiedy cukinia zacznie być miękka dodajemy pokrojonego pomidora lub 2 łyżki pulpy pomidorowej, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze chwile. Kaszankę również doprawiamy, zgniatamy i mieszamy z cebulą. Wyłączamy ogień.

W rondelku gotujemy wodę, zmniejszamy ogień i wbijamy jajko. Czekamy aż białko się zetnie. Żółtko powinno być płynne. W tym czasie na talerzu układamy puree ziemniaczane, na to warzywa, następnie kaszankę i na wierzch jajko.

Wideo

Materiał oryginalny: Torcik z kaszanką - przepis przedstawia Klaudia Budny w Szamanie na Ekranie - Plus Express Ilustrowany

Dodaj ogłoszenie