1/21
Do jednych z tradycyjnych dań polskich należy żurek lub...
fot. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Do jednych z tradycyjnych dań polskich należy żurek lub barszcz biały. Zobaczcie przepisy na tradycyjne polskie dania obiadowe.

2/21
Babka ziemniaczana "kućmok"...
fot. archiwum

Babka ziemniaczana "kućmok"

Przepisem na "kućmok", czyli babkę ziemniaczaną przygotowywaną w gminie Książ Wielki, podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Składniki

1,5 ziemniaków
4 łyżki buki tartej
3 jajka
2 duże cebule
25 dag kiełbasy
15 dag wędzonego boczku
½ łyżeczki majeranku
pieprz, łyżeczka soli, szczypta ostrej papryki

Wykonanie
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę pokroić w małą kostkę , podsmażyć na rumiano na oleju, dodać drobno pokrojoną kiełbasę, szczyptę przypraw, pieprz i udusić pod przykryciem. Utarte ziemniaki wymieszać z jajkami, bułką tartą oraz uduszoną kiełbaską z cebulką. Przyprawić sporą ilością pieprzu i majeranku. Formę do pieczenia dowolnego kształtu wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Równomiernie rozłożyć w niej masę ziemniaczaną . Na wierzchu położyć małe kawałki boczku. Piec 1,5 godziny bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.

Zobacz koniecznie: Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń

3/21
Barszcz czerwony bez zakwasu...
fot. archiwum

Barszcz czerwony bez zakwasu
Przepis na tradycyjny barszcz czerwony Marii Szymczak z Brzeska.

Składniki
2 kg buraków
20 dag marchewki
20 dag selera
10 dag pietruszki
2 cebule
5 dużych jabłek
5 ząbków czosnku (nieobieranego )
5 liści laurowych
łyżka majeranku
łyżka kminku
łyżka octu
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki cukru
łyżeczka pieprzu mielonego
sól, wegeta (do smaku)
2,5 l wody

Wykonanie
Buraki pokroić w plastry, dodać wszystkie składniki i wrzucić do większego garnka. Zalać wodą, ugotować. Pod koniec gotowania dodać ocet i nieobrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
Zagotować. Odstawić do następnego dnia. Przecedzić i doprawić według własnego smaku.

4/21
Zalewajka z boczkiem lub słoniną...
fot. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Zalewajka z boczkiem lub słoniną

Zalewajka to pyszna i pożywna zupa. Jak robiły ją nasze babcie? Przepisem na zalewajkę według przepisu babci, podzieliła się nasza Czytelniczka Patrycja Fudalewska-Jasińska.

Składniki
200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
250 ml zakwasu na barszcz biały
100 ml śmietany
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
listek laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz

Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Pożar pod Łodzią. Kolejny raz paliły się opony

Pożar pod Łodzią. Kolejny raz paliły się opony

Polska „Tygrysica” w Złotej Klatce. Olśniewa Stambuł nie grą, lecz urodą [ZDJĘCIA]

O TYM SIĘ MÓWI
Polska „Tygrysica” w Złotej Klatce. Olśniewa Stambuł nie grą, lecz urodą [ZDJĘCIA]

Wandale w akcji. Niszczyli kosze na śmieci i znaki drogowe ZDJĘCIA, FILM

Wandale w akcji. Niszczyli kosze na śmieci i znaki drogowe ZDJĘCIA, FILM

Zobacz również

Japońskie napoje i słodycze z USA w nowym sklepie w Łodzi. Ile kosztują?

Japońskie napoje i słodycze z USA w nowym sklepie w Łodzi. Ile kosztują?

Akademickie Mistrzostwa Polski karate WKF. Są medale Politechniki Łódzkiej

Akademickie Mistrzostwa Polski karate WKF. Są medale Politechniki Łódzkiej