Tradycyjna łódzka kuchnia w hotelu Holiday Inn [ZDJĘCIA+FILM]

Agnieszka Magnuszewska
Udostępnij:
Pierwszy hotel w mieście, wprowadza za kilka dni oddzielną kartę dań z tradycyjną łódzką kuchnią, nawiązującą do wielokulturowej historii Łodzi.

Po wydaniu książki "Fifka i żulik" Anny Wojciechowskiej tradycyjna łódzka kuchnia wróciła do łask. Setki osób wzięły jesienią udział w warsztatach kulinarnych, żeby lepiej poznać smak dudków, zalewajki czy lepioszków. Natomiast od kwietnia tradycyjne łódzkie menu wprowadzi hotel Holiday Inn.

- Coraz więcej partnerów z branży kulinarnej, z którymi współpracujemy, jest zainteresowanych książką Anny Wojciechowskiej, bo turystyka kulinarna jest bardzo popularna w dzisiejszych czasach - mówi Monika Karolczak, zastępca dyrektora Biura Promocji, Turystyki i Współpracy z Zagranicą UMŁ. - Teraz, dzięki wprowadzeniu łódzkiego menu w restauracji hotelu Holiday Inn, turyści będą mieli okazję poznać naszą lokalną kuchnię.

Menu składa się z czterech potraw odnoszących się do wielokulturowej tradycji miasta.

- Jesteśmy jedynym hotelem, który wprowadza kartę z łódzkim menu. Do kuchni żydowskiej nawiązuje śledź na trzy sposoby, z kolei sznycel to tradycja austriacko - niemiecka, a zalewajka serwowana na wędzonce to polski element menu. Do tego sernik marchewkowy, który jest połączeniem kuchni tradycyjnej i nowości - mówi Maciej Szałek, operations manager w Holiday Inn. - Poza tym w okresie świątecznym goście hotelowej restauracji będą mogli zjeść gęś z kaszą pęczak przygotowaną na redukcji z kwasu chlebowego. Do tego marynowane owoce i skorzonera (roślina z rodziny astrowatych).

Zalewajka serwowana przez hotel to wariacja tradycyjnego przepisu.

- Podawana jest z ziemniaczanym chipsem, na wykonanie którego nie zawsze mamy w domu czas, ale to doskonały pomysł - przyznaje Anna Wojciechowska. - Nigdy nie myślałam, że hotele będą wykorzystywać moje przepisy ani że książka stanie się tak popularna. Warto było poświęcić czas, żeby ja napisać.

Księgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.plKsięgarnia Dziennika Łódzkiego: www.ksiegarnia.dzienniklodzki.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Ł
Łodzianka
Nic nowego. Łódzkiej kuchni i to bardzo dobrej można spróbować już od września zeszłego roku w restauracji Piwnica Łódzka na Sienkiewicza .
m
ma
Tyle kuchennych rewolucji to wioska w pcimie dolnym.Daleko do Trojmiasta Pidkarpacia.
P
PodpisRado
i z** ze ksiazka jest promowana za moje podatki! a moze ta p.karolczak ma w tym interes? juz nic mnie nie zdzIwi.
k
karin
ale po co mieszacie w artykule w to UML? przeciez ta wicedyrektorka nie ma z tym nic wspolnego.Bierze kase co miesiaci tyle.Pizdro hotelarz
Przejdź na stronę główną Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie