5/17
Jagodzianki. Krok 4
Do miski wbij żółtka, dodaj cukier, wanilię i mleko. Wymieszaj. Rozpuść także masło w garnuszku i odstaw na chwilę, by wystygło na tyle, aby nie poparzyć rąk.
6/17
Jagodzianki. Krok 5
Ciasto drożdżowe najwygodniej zagniatać w misce. Przesiej do niej mąkę, dodaj zaczyn, jajka z mlekiem i szczyptę soli i zacznij mieszać całość łyżką. Jak składniki się połączą, to wlej masło. Zacznij wyrabiać ciasto ręką, aż będzie gładkie i elastyczne.
7/17
Jagodzianki. Krok 6
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce, na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
8/17
Jagodzianki. Krok 7
To bardzo ważne, by ciasto drożdżowe dobrze podrosło. Dzięki temu będzie delikatne i puszyste. Na zdjęciu widać, jak powinno wyglądać.