Tradycyjny barszcz czerwony na Wigilię. Świetny przepis na zupę na zakwasie buraczanym. Tak gotowały nasze mamy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wigilijny barszcz czerwony tradycyjnie podaje się z uszkami z grzybami.
Wigilijny barszcz czerwony tradycyjnie podaje się z uszkami z grzybami. 123rf.com/teresaterra
Tradycyjny barszcz czerwony jest gotowany w okresie Bożego Narodzenia. Zwyczajowo barszcz wigilijny jest zupą postną przygotowywaną na wywarze z kiszonych buraków, suszonych grzybów i włoszczyzny. Z tego powodu barszcz czerwony na zakwasie zjedzą nawet weganie i wegetarianie. Zobacz przepis na tradycyjny barszcz czerwony na wieczerzę wigilijną.

W skrócie

Barszcz czerwony na zakwasie to przepis, który przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Najważniejszymi składnikami barszczu czerwonego jest prawidłowo ukiszony zakwas buraczany i aromatyczne suszone borowiki. Zakwas powinien pachnieć owocowo, lekko kwaśno i na wierzchu nie powinny pojawiać się oznaki pleśni. Podpowiadamy sposób na tradycyjny barszcz czerwony wigilijny. Przygotowując danie dla wegan, pomińcie użycie masła na rzecz margaryny lub oleju.

Barszcz czerwony – przepis na święta

Liczba porcji: 6-8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Składniki:

  • 300 g suszonych grzybów np.: borowików, podgrzybków,
  • 400 g świeżych buraków,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1/ 4 selera,
  • 1,2 l wody,
  • 200 ml zakwasu buraczanego,
  • 1 łyżka masła, margaryny lub oleju,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/ 2 łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Jak zrobić barszcz czerwony?

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby należy opłukać, zalać 1 l wody, warzywa należy obrać, doprawić liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie gotować na nich wywar.
  2. Świeże buraki trzeba obrać, umyć, pokroić na cienkie paski i polać sokiem z cytryny. Buraki trzeba włożyć do garnka, dodać masło, podlać 200 ml wody i dusić przez 15 minut na małym ogniu.
  3. Do podduszonych buraków należy dodać wywar grzybowy i zakwas buraczany. Barszcz czerwony należy zagotować i odstawić na 30 minut do wystudzenia.
  4. Przed podaniem barszcz czerwony należy przecedzić przez sitko, aby był klarowny i doprawić solą i pieprzem.

Co zrobić z resztkami warzyw po barszczu?

Warzywa i grzyby pozostałe z gotowania barszczu można wykorzystać jako farsz do pierogów. Można także zrobić wegetariański pasztet albo nadzienie do naleśników. Takie ugotowane warzywa będą też świetnie smakować upieczone w cieście francuskim w ramach przekąski na rodzinną imprezę. Ponadto można je zamrozić i wykorzystać dopiero do przekąsek na zabawę sylwestrową. Warzywa można też zmiksować na pulpę i usmażyć z niej wegetariańskie kotlety.

Z czym podawać barszcz czerwony?

Wigilijną zupę najczęściej podaje się z uszkami z grzybami. Można też sięgnąć po domowe krokiety z kapustą i grzybami, paszteciki z ciasta francuskiego lub paszteciki z kapustą i grzybami. W niektórych domach barszcz czerwony pije się także do pierogów z kapustą i grzybami. Barszcz czerwony do krokietów można jeszcze bardziej zaostrzyć, dodając zakwasu z buraków. W kuchni ukraińskiej do barszczu czerwonego dodaje się fasolę białą, ziemniaki lub kołduny.

Przyprawy do barszczu czerwonego

Najczęściej barszcz czerwony nie potrzebuje wielu przypraw. Niektórzy smakosze doprawiają wywar przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Wyrazistego smaku i aromatu barszcz zyskuje poprzez dodanie do niego suszonego lubczyku. Zamiast soku cytrynowego do barszczu można dodać octu jabłkowego albo suszone śliwki. Ważne, aby nie były to wędzone owoce, bo zupa nabierze dymnego posmaku.

Najprostszy barszcz czerwony

Szybką zupę można zrobić też z upieczonych warzyw. Takie buraki będą bardziej esencjonalne i będzie można łatwiej je obrać ze skórki. Takie buraki trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, warzywa trzeba zalać wywarem z grzybów, dodać zakwas z buraków. Do barszczu czerwonego należy dodać przyprawy i zagotować. Gotowy barszcz wigilijny trzeba przecedzić i podgrzać przed podaniem.

Zobacz także: Ile wcześniej można ugotować potrawy świąteczne? Planowanie Wigilii nigdy nie było prostsze

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

kup najtaniej

Bosch

Bosch OptiMUM z wbudowaną wagą MUM9BX5S65

3 289,00 zł

kup najtaniej

Cecotec

CECOTEC CECOMIXER EASY 4041

199,00 zł

kup najtaniej

Kenwood

Kenwood Titanium Chef Patissier XL KWL90.124SI

3 498,00 zł

kup najtaniej

Kenwood

KENWOOD PROSPERO+ KHC29.E0WH

506,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Tradycyjny barszcz czerwony na Wigilię. Świetny przepis na zupę na zakwasie buraczanym. Tak gotowały nasze mamy - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie