Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Truskawkowe menu w restauracjach w łódzkiej Manufakturze. Oto, co proponują szefowie kuchni. Zobaczcie film i zdjęcia

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Wideo
od 16 lat
Truskawki to nasze ulubione owoce sezonowe. Są pyszne i wspaniale smakują nawet bez żadnych dodatków. Ale znamy tradycyjne dania z truskawkami w roli głównej - na przykład uwielbiane przez wiele osób knedle czy sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Truskawki inspirują też do kulinarnych eksperymentów i dlatego szefowie restauracji w łódzkiej Manufakturze właśnie teraz wprowadzili do menu dania i napoje z tymi owocami. Czytajcie i oglądajcie w naszej galerii, co możecie zjeść i wypić.

Truskawkowe menu w restauracjach w łódzkiej Manufakturze

Czerwiec to ulubiony miesiąc dla truskawkożerców - soczyste, polskie, pełne smaku i aromatu truskawki znajdują miejsce na naszych talerzach - zarówno w daniach obiadowych, sałatkach, deserach. Są też wspaniałym składnikiem orzeźwiających napojów.
Własne dania z truskawkami w roli głównej przygotowali także restauratorzy z łódzkiej Manufaktury. Truskawkowe menu jest już dostępne i będzie przez cały sezon, czyli co najmniej do końca czerwca.

Zobacz na kolejnych zdjęciach w galerii co oferują restauracje z łódzkiej Manufaktury.

Oto, co przygotowali:
Anatewka, na co dzień znana z kuchni żydowskiej, tym razem proponuje deser-klasyk: tort bezowy z kremem mascarpone i truskawkami (30 zł).

Al Dente będzie można spróbować autorskiego drinka z syropem truskawkowym, z dodatkiem bitej śmietany i świeżych truskawek (29 zł).

Bawełna tu czeka włoskie semifreddo z truskawek (32,20 zł),

Bobby Burger oferuje truskawkową lemoniadę (9 zł).

Galicja proponuje klasyczne knedle z truskawkami podawane z młodą kapustą zasmażaną z boczkiem i cebulą okraszone bułką i masłem (39,50 zł).

Podobny zestaw znajduje się w Rajskim Jadle knedle z truskawkami i tartą bułką (23 zł).

W Kaukazie na pewno nie będzie nudno – tam czeka słodko-słony duet: puszysty sernik na czekoladowym spodzie z truskawkami i galaretką (20 zł) i grillowana na ogniu pierś z kurczaka w sosie z truskawek, whiskey i cynamonu podawana z tostami maślano-czosnkowymi i ryżem basmati (60 zł). Do tego koktajle - Mojito truskawkowe w dwóch wersjach do wyboru (35 zł) i truskawkowe smoothie z kiwi (29 zł).

Szef kuchni La Vende przygotował sałatkę z truskawkami, grillowanym filetem kaczki, mixem sałat, melonem, glazurowanym burakiem i kremem balsamico (49 zł), tagliatelle z kurczakiem, truskawkami, zielonym groszkiem i serem pecorino (57 zł), a na deser tartę z truskawkami i mascarpone (25 zł) oraz mus mango-truskawka (23 zł).

- Truskawka jest królową tego miesiąca - podkreśla Małgorzata Malinowska, właścicielka La Vende. - Pojawia się u nas w wielu odsłonach. Jest w sałatce z kaczką sous vide, z dodatkiem buraka glazurowanego i różnych sałat, polane sosem mango i balsamico - bardzo świeża i przyjemna. Mamy też tagliatelle - makaron robimy sami ręcznie, z naturalnych produktów, z kurczakiem i truskawką naszą polską, zbieraną ekologicznie. A na deser jest oczywiście tarta z włoskim mascarpone i truskawką.

Manuarte jak zawsze puściło wodze fantazji – tam czeka deser Eton Mess, czyli beza ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i puree truskawkowym (39 zł).
- To jest wariacja truskawkowa - mus truskawkowy, świeże truskawki, bita śmietana i kruszona beza - opisuje go Maciej Skorupa, szef kuchni Manuarte. - Truskawki są nasze, polskie, od sprawdzonego dostawcy. Dopóki trwa truskawkowy sezon, ten deser będzie u nas dostępny.

Seafood poczęstuje sernikiem truskawkowym na zimno z polewą z białej czekolady, pistacjami, truskawkami oraz musem z truskawek (19,90 zł),

Szpulka - poczęstuje sałatką z truskawkami i szparagami (38,90 zł) i lemoniadą truskawkowo-poziomkową 0,23/0,8 l (21/49 zł).

Tawerna da prawdziwy hit: monoporcja z mascarpone i białej czekolady z żelką truskawkową (17 zł).

Whiskey in the Jar przygotowało swój sławny jar, czyli koktajl na bazie puree truskawkowego, sweet&sour mixu, Mirindy i truskawek (35 zł).

Wege foodies mogą bez obaw próbować propozycji Yarsy: Lemoniada truskawkowo-limonkowa z miętą 0,5/1l (20/35 zł) i drinka Himalaje, na bazie ginu, z truskawkami, limonką, sokiem z limonki, prosecco, miętą (28 zł).

Zielona Tu kuchnia roślinna ma się świetnie. Tam zjecie chłodnik truskawkowy z miętą, imbirem, sałatą lodową, szpinakiem i płatkami migdałowymi (20 zł), knedle z truskawkami, rumianą bułką na maśle i bitą śmietaną (28 zł), sałatkę z truskawkami, kozim serem, mango, awokado, mixem sałat, czerwoną cebulą, orzechami włoskimi i cytrynowym winegret (37 zł) i wypijecie koktajl truskawkowy na jogurcie słodzony syropem z agawy (26 zł) oraz margaritę truskawkowa z sokiem ze świeżo wyciskanych pomarańczy, cytryną, limonką, naturalnym miodem i kruszonym lodem (27 zł).

Zobacz na kolejnych zdjęciach w galerii co oferują restauracje z łódzkiej Manufaktury.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki