Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przesilenie wiosenne, jak mu zaradzić? Jak zadbać o zdrowie na wiosnę? 13.04.2022

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Aktywność jest istotna dla zachowania równowagi fizycznej i psychicznej
Aktywność jest istotna dla zachowania równowagi fizycznej i psychicznej 123RF
Jak zadbać o zdrowie na wiosnę? Przesilenie wiosenne, jak mu zaradzić? Zdrowie na wiosnę! Jak zyskać werwę i siłę? Nie każdemu dane jest cieszyć się dobrodziejstwami wiosny. Połowa osób mieszkających w naszej strefie klimatycznej na zmianę pór roku reaguje zmęczeniem, rozdrażnieniem oraz wahaniami nastroju.

Jak zadbać o zdrowie na wiosnę? Przesilenie wiosenne, jak mu zaradzić?

Tzw. przesilenie wiosenne to normalne zjawisko – czas, gdy organizm dostosowuje się do nowych warunków pogodowych. Czy można ten proces przyśpieszyć? Oto 3 proste sposoby na szybsze odzyskanie równowagi i dostarczenie organizmowi wiosennej energii.

Po pierwsze: aktywność fizyczna
Aktywność jest istotna dla zachowania równowagi fizycznej i psychicznej. Codzienna porcja ruchu przynosi korzyści niezależnie od pory roku, jednak w okresie przesilenia wiosennego będzie podwójnie pomocna. Wiosenna aura sprzyja ruchowi na świeżym powietrzu, dlatego chcąc szybciej uporać się z objawami przesilenia i zyskać więcej energii do działania, warto każdego dnia wygospodarować czas na spacer, rower czy wizytę na siłowni pod gołym niebem. Pamiętajmy, że nie musi być to wysiłek intensywny, zwłaszcza że w czasie przesilenia trudno wykonywać forsowne ćwiczenia. Wystarczy minimum ruchu dostosowane do naszych możliwości. Zaleca się godzinę dziennie aktywności fizycznej. Najważniejsza jest jednak regularność, a nie chwilowe zrywy.

Po drugie: odpoczynek psychiczny
Choć mówi się, że w zdrowym ciele zdrowy duch, do zachowania dobrego samopoczucia nie wystarczy sama aktywność fizyczna. Konieczny jest tu także codzienny relaks i regeneracja. Wiele osób wiosną odczuwa silne rozdrażnienie, a niektórzy także gorzej się wtedy wysypiają – im w przejściu przez czas przesilenia pomoże dbałość o higienę snu, a więc: stałe pory snu, minimum 7–8 godzin nocnego odpoczynku. Warto też każdego dnia poświęcić chwilę na dodatkowe czynności, które nas wyciszają. W zależności od preferencji mogą być to medytacje, kąpiele relaksacyjne, prace w ogródku, dobra lektura lub po prostu kwadrans spędzony w ciszy.

Po trzecie: lżejsza dieta
Sposób odżywiania w dużym stopniu warunkuje to, jak się czujemy ze sobą. Dlatego w okresie przesilenia wiosennego warto też zadbać o dietę i sprawić, żeby była lżejsza. Specjaliści zalecają wzbogacenie posiłków o większą ilość warzyw, które wiosną są łatwiej dostępne oraz uzupełnianie posiłków w pełnoziarniste zboża i grube kasze, które są źródłem węglowodanów złożonych i błonnika.

– Lżejsza dieta nie oznacza głodzenia się – zapewnia dr Hanna Stolińska, dietetyk. – Chodzi o weryfikację naszego sposobu odżywiania pod kątem produktów, z których czerpiemy energię oraz składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wiosenna dieta powinna zawierać jak najwięcej warzyw, które dostarczą nam niezbędnych witamin; wartościowego białka, najlepiej roślinnego, z suchych nasion roślin strączkowych, a przede wszystkim jakościowych węglowodanów złożonych z produktów zbożowych jako energetycznej bazy dla posiłków. W okresie przesilenia wiosennego spróbujmy częściej sięgać po kasze. Kasze są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, w tym magnez, który wspiera układ nerwowy i pomaga przeciwdziałać zmęczeniu, czy żelazo dla wsparcia układu krwionośnego i odpowiedniego dotlenienia organizmu – dodaje dr Hanna Stolińska.

Posiłki z udziałem nisko przetworzonych kasz, takich jak np. kasza gryczana, są dobrym źródłem energii nie tylko w okresie wiosennym. Wiosną jednak łatwiej odkryć kasze na nowo, jako inspirację do zbilansowanych i smacznych potraw, uwzględniających też sezonowe warzywa i owoce.

Oto przykład takiego dania – przepis na kaszę gryczaną z polskimi nowalijkami, autorstwa dr Hanny Stolińskiej.

Kasza gryczana z soczewicą i nowalijkami na młodej sałacie lub we wrapie z sałaty
Składniki:

  • Kasza gryczana – 30 g,
  • Soczewica czerwona – 30 g,
  • Rzodkiewki – 4 sztuki,
  • Ogórek – pół sztuki,
  • Szczypiorek, koperek – po łyżce,
  • Sałata masłowa – 4 liście,
  • Sól, pieprz – do smaku.

Przygotowanie: Ugotuj kaszę i soczewicę na sypko. W międzyczasie pokrój w kostkę ogórka, rzodkiewki, posiekaj szczypiorek z koperkiem. Umyj pod bieżącą wodą liście sałaty i osusz je delikatnie ręcznikami papierowymi. Ugotowaną kaszę i soczewicę wymieszaj z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem. Doprawi do smaku pieprzem i solą. Przekąskę możesz podawać na listkach sałaty lub zawiń je w formie wrapa, umieszczając w środku mieszankę kaszy, soczewicy i warzyw. Potrawa ta to bomba witamin i składników mineralnych takich, jak witamina C, kwas foliowy, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, cynk oraz białko i błonnik pokarmowy.

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki