Twoje owoce szybko gniją? Oto sposoby na zachowanie ich świeżości. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać owoce w domu

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Wszelkie jagody, borówki, maliny lub czereśnie można bez obaw trzymać w lodówce. Nie skurczą się i nie zgniją, a dłużej będą zdatne do spożycia.
Wszelkie jagody, borówki, maliny lub czereśnie można bez obaw trzymać w lodówce. Nie skurczą się i nie zgniją, a dłużej będą zdatne do spożycia. GettyImages/Olena Ivanova
Udostępnij:
Świeże owoce dają orzeźwienie w gorące dni. Kupując wybrane produkty, każdy z nas chce, aby były pachnące i pełne smaku. Ile razy zdarzyło nam się wyrzucić do kosza zgniłe truskawki lub maliny? Zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim temperatura szybko oddziałuje na słodkie przysmaki. Upał sprawia, że kurczą się, tracą soczystość, w efekcie gniją. Okazuje się, że świeżość owoców można zachować dłużej. Wystarczy znać sprawdzone sposoby na przechowywanie produktów.

Smaki lata. W czerwcu wysyp truskawek i czereśni

Na bazarkach lub w sklepach wiele warzyw i owoców leży luzem. Większość klientów kupuje je od razu, więc nie potrzebują chłodzenia lub specjalnych warunków. Może to być zgubne. Niektóre z produktów dobrze jest jak najszybciej umieścić w lodówce, aby nie zgniły.

Domowe sposoby na przechowywanie owoców. Dlaczego owoce szybko się psują? Nie wszystkie uratuje lodówka

Kiedy chcemy zachować świeżość produktu, najczęściej wybieramy właśnie lodówkę. Z reguły stała niska temperatura urządzenia pozwala przedłużyć życie wielu potraw lub deserów o kilka dni. Warto jednak wiedzieć, że nie każde owoce można w niej umieścić. Chłód nie pomoże cytrusom i owocom egzotycznym. Banany, mango, brzoskwinie czy cytryny stracą swoje wartości. Na półki maszyny możemy za to wsadzić wszelkie leśne owoce – jagody, borówki, maliny czy czereśnie. Nie staną się suche i obkurczone, jak to często bywa w letni upalny dzień.

Szybkie gnicie owoców latem? Co zrobić, by cieszyć się świeżymi owocami?

Owoce, które nie lubią chłodu, przyjmą się w temperaturze pokojowej, ale należy je przechowywać w zacienionym i przewiewnym miejscu. Banany dobrze też owijać folią, opóźnia to proces dojrzewania. Niektórzy stosują nawet patent z podwieszaniem kiści. Gdy owoców jest za dużo lub zaczynają dojrzewać na raz, można wybrać opcję mrożenia. Nie stracą swojej wartości, a będzie można cieszyć się ich smakiem także poza sezonem.

Sezon na truskawki 2022. Te patenty trzeba znać!

Wiele gospodyń w czerwcu narzeka na szybkie psucie się truskawek. Na to też jest sposób. Ciepło wysusza owoce, więc należy je od razu umieścić w lodówce, najlepiej w łubiance. Wszelkie pojemniki i torebki sprzyjają rozwijaniu się toksycznych substancji.

Niektórzy stosują też trik z octem. Roztwór wody i octu pomaga pozbyć się pestycydów, którymi były pryskane truskawki, jednak może też pomóc zachować im świeżość. W odpowiednich proporcjach należy zamoczyć owoce, osuszyć i włożyć do lodówki. Co ważne, nie zmienią one smaku, a będą wolne od szkodliwych związków.

Zobacz, gdzie lepiej trzymać poszczególne owoce!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rządowa dopłata do węgla

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie