5/13
Tradycyjne śledzie w oleju...
fot. Katarzyna Skuta

Tradycyjne śledzie w oleju

Składniki
70-80 dag solonych matiasów 
5 średniej wielkości cebul 

Składniki na zalewę
1 szklanka wody 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
4 goździki 
3 liście laurowe 
5 kulek ziela angielskiego 
mała garść rodzynek
 
Dodatkowo
ok. 2 szklanki oleju
 
Wykonanie
Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
Przepis Katarzyny Skuty

6/13
Jajka z majonezem lub jajka faszerowane...
fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Jajka z majonezem lub jajka faszerowane

Składniki
10 jaj ugotowanych na twardo
3 łyżeczki wasabi
łyżka buraczków
3 łyżki utartego chrzanu
koperek, szczypiorek do dekoracji

Wykonanie
Jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Roztarte żółtka podzielić na 3 części - do jednej dodać wasabi, do drugiej buraczki, do trzeciej chrzan. Wymieszać każdą oddzielnie i w ten sposób uzyskamy farsz do jajek o różnych kolorach. Jajka efektownie wyglądają ułożone na talerzu i posypane szczypiorkiem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

7/13
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką...
fot. Katarzyna Jaworek

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 por,
1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
3 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz

Wykonanie:
1. Śledzie moczyć kilka godzin we wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić.
3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
4. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
5. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek

8/13
Pasta jajeczna...
fot. Katarzyna Skuta

Pasta jajeczna

Składniki
5 jajek
20 dag twarogu
gęsty jogurt naturalny
2 łyżeczki ostrej musztardy
kilka rzodkiewek
szczypiorek
sól, pieprz

Wykonanie
Jajka ugotować, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki zetrzeć lub pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić.
Posypać szczypiorkiem.
Przepis Katarzyny Skuty

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!

Zobacz również

Dwie oprawy kibiców Pogoni Szczecin na finale Pucharu Polski

Dwie oprawy kibiców Pogoni Szczecin na finale Pucharu Polski

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!

Rozpoczynamy Grand Tour, czas na Włochy. Etapy, faworyci, Polacy i historia!