Uber Eats to usługa i aplikacja pozwalająca zamówić jedzenie z dostawą z lokalnych restauracji. Obszar objęty dostawą w Łodzi sięga 44 km kw., a średni czas dostawy wynosi około 32 minuty.
Łódź jest już siódmym miastem w Polsce, w którym można korzystać z takiego rozwiązania. Wcześniej wprowadzono je w Krakowie, Wrocławiu, Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Sopocie.
Na liście łódzkich restauracji, z których można zamawiać jedzenie poprzez aplikację Uber Eats, są zarówno te serwujące specjały kuchni polskiej, jak również włoskiej, amerykańskiej czy tajskiej.
Na razie z platformy Uber Eats korzysta ponad 70 restauracji, ale wiadomo już, że ich lista będzie się sukcesywnie powiększać, a firma rozmawia z kolejnymi lokalami.
Wśród łódzkich knajpek, w których już dziś możemy zamówić jedzenie z dostawą Uber Eats są m.in. Papuvege (kuchnia wegańska), Hana Sushi, Drukarnia - Skład Wina i Chleba, Pho Shop czy Pasibus, czyli jedna z najlepszych burgerowni w Polsce.
Jak zamówić jedzenie w Uber Eats?
Uber Eats to intuicyjna aplikacja mobilna łącząca użytkowników z restauracjami oraz dostawcami – partnerami Ubera, którzy oferują możliwość dowozu wybranego posiłku w czasie szybszym, niż było to możliwe do tej pory. W Uber Eats nie ma minimalnej kwoty zamówienia. Nie trzeba zatem spełnić wymogu osiągnięcia określonego pułapu cenowego, aby restauracja przyjęła nasze zamówienie.
Aby móc skorzystać z oferty Uber Eats w Łodzi, należy pobrać aplikację na swojego smartfona. Użytkownicy telefonów z systemem operacyjnym Android znajdą ją w sklepie Google Play. Z kolei posiadacze smartfonów Apple z systemem iOS pobiorą ją ze sklepu App Store. Pierwsze trzy zamówienia są darmowe.
Osoby korzystające z aplikacji mogą oceniać zamówione przez siebie potrawy oraz jakość dostawy za pomocą systemu gwiazdek. Najwyżej oceniane przez nich dania będą później wyświetlały się w ich aplikacji w pierwszej kolejności.
Aplikacja Uber Eats wykorzystuje mechanizmy z zakresu machine learning, czyli uczenia maszynowego. Na podstawie wyborów dokonywanych przez użytkownika, uczy się jego smaku, rekomendując mu nowe potrawy, które mogą odpowiadać jego gustom kulinarnym.