MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ucieram ciasto, wrzucam agrest i mam najlepszy deser do kawy. Poznaj przepis na puszysty placek z agrestem. Zostawisz same okruszki

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ze zrobieniem delikatnego placka z agrestem poradzą sobie nawet kulinarni debiutanci. Wystarczy do ciasta dodać odrobinę budyniu lub mąki ziemniaczanej, aby zapobiec powstaniu zakalca. Taki wypiek może skojarzyć ci się ze staroświeckim deserem jak u babci. Głównie dlatego, że agrest to obecnie mało popularny owoc. Przypomnij o nim swojej rodzinie, robiąc puszysty jak chmurka placek z agrestem i budyniem.

W skrócie

Banalnie prosty placek z agrestem to doskonały sposób na wprowadzenie tego wyjątkowego owocu do letnich wypieków. Jego kwaśny, cierpki smak znakomicie przełamuje słodycz ucieranego ciasta.Do wypieku dodaję budyń śmietankowy, który nadaje mu delikatnego aromatu. Jeżeli nie masz go pod ręką, to dodaj mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Te składniki najczęściej są bazą w budyniach z proszku. Taki placek z agrestem z pewnością przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym smakoszom. Ci ostatni może dzięki tobie przypomną sobie beztroskie wakacje na rodzinnej działce.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania placka z agrestem

Widok z góry na placek z agrestem
Gotowy placek z agrestem możesz podawać z lodami waniliowymi. Anna Daniluk

Placek z agrestem – przepis na ciasto ucierane do kawy

Liczba porcji: na 12 kawałków (1 tortownica).
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 80 g cukru kryształu,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 10 g budyniu śmietankowego bez cukru,
  • szczypta soli,
  • 10 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka wody,
  • 200 g agrestu.

Do formy:

  • 30 g bułki tartej,
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania.

Jak zrobić placek z agrestem?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski robota kuchennego wbij 4 jajka i wsyp cukier.
  2. Ubijaj składniki przez 8 minut, aż jajka podwoją objętość i nabiorą jasnego koloru.
  3. Następnie powoli wlewaj olej, ocet jabłkowy i wodę.
  4. Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  5. Wymieszaj i wsyp szczyptę soli.
  6. Suche składniki wmieszaj na niskich obrotach do mokrych.
  7. Tortownicę wysmaruj dokładnie masłem, obsyp bułką tartą i przelej do niej masę na placek z agrestem.
  8. Wyrównaj ciasto w tortownicy, delikatnie opukując, aby pozbyć się powietrza.
  9. Na wierzchu wyłóż lub równomiernie rozsyp agrest.
  10. Domowy placek z agrestem piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C z funkcją góra-dół przez 30 minut.
  11. Owoce puszczą odrobinę soku, ale dodatek budyniu do ciasta zapobiegnie powstaniu zakalca.
  12. Upieczony placek z agrestem odstaw do całkowitego wystudzenia.
  13. Następnie pokrój na równej wielkości trójkątne porcje.
  14. Przed podaniem możesz ozdobić placek cukrem pudrem lub serwować z kulką lodów waniliowych.

Niech ten przepis zainspiruję cię do zrobienia słodkości do świeżo zaparzonej kawy lub herbaty.

Puszysty i wilgotny placek z agrestem to prawdziwy rarytas na letni deser. Kliknij, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Ucieram ciasto, wrzucam agrest i mam najlepszy deser do kawy...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki