W olimpiadzie wzięło udział 16 ekip ze szkół z całej Polski. ZSP nr 2 w Łowiczu reprezentowała Magdalena Koza, Żaneta Zydlewska oraz Karolina Płuska. Uczennice drugiej klasy techniku żywienia i usług gastronomicznych do konkursu przygotowywała Edyta Kłak.
Po podliczeniu punktów okazało się, że przedstawicielki powiatowej "dwójki" zajęły 13. miejsce. Edyta Kłak podkreśla, że jej podopieczne reprezentowały kierunek gastronomiczny. Musiały więc włożyć dużo więcej wysiłku w uzupełnienie wiedzy dotyczącej surowców, technologii i aparatury przemysłu mleczarskiego.
Pierwsze miejsce zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. Na podium znalazły się także szkoły ze Słupska i Bydgoszczy.
W programie olimpiady, poza częścią konkursową, znalazło się również zwiedzanie Zakładu Mleczarskiego w Toruniu, będącego oddziałem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu. Uczestnicy olimpiady mieli także okazję zobaczyć słynne toruńskie stare miasto z jego bezcennymi zabytkami.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?