- Program praktyk zawodowych dawał uczniom możliwości aktywnego uczestnictwa w zajęciach oraz pokazania własnych umiejętności – informuje Justyna Rutkowska z ZSP nr 3 w Łowiczu. - Na przykładzie pobliskich gospodarstw analizowana była przez uczniów struktura takiej działalności. Uczennice nabywały umiejętności w zakresie zasad funkcjonowania niemieckich gospodarstw agroturystycznych, tworzenia oferty noclegowej, gastronomicznej i rekreacyjno – wypoczynkowej dla potencjalnego turysty.
Uczennice ponadgimnazjalnej „trójki”, korzystając z regionalnych receptur i bazy surowcowej, przygotowywały wypieki, czekoladowe praliny, konfitury oraz potrawy na bazie produktów sezonowych, np. szparagów. Opanowały Take w formie ćwiczeń praktycznych zasady planowania i organizowania przyjęć okolicznościowych.
Szczególną uwagę zwracano im na dobór zastawy, szkła, sztućców i elementów dekoracyjnych. Dodatkowo przygotowywały kompozycje z żywych kwiatów i ciętej zieleni. Opracowywały karty menu z uwzględnieniem głównych surowców danego gospodarstwa, np. produkcji sera, hodowli pstrąga, uprawy szparagów czy innych roślin okopowych.
Dziewczęta w wolnym czasie zwiedzały także Dolną Saksonię.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?