Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie ZSP nr 2 w Łowiczu na praktykach w Grecji [ZDJĘCIA]

Rafał Klepczarek
ZSP nr 2 w Łowiczu
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Łowiczu odbyli dwutygodniowe praktyki w greckiej miejscowości Laissa.

Młodzież z kierunku technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki miała zajęcia miejscowej szkole rolniczej. Chłopcy zwiedzili szkołę i jej zaplecze, a w kolejne dni pracowali w warsztatach i gospodarstwie szkolnym.

Młodzież profilu uczestniczyła również w zbiorach na plantacjach kiwi. Uczniowie zwiedzili dział handlowy i serwis maszyn rolniczych greckiej fabryki Terra, produkującej maszyny rolnicze.

Z kolei uczniowie kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych codziennie brali udział w przygotowywaniu śniadań, obiadów i kolacji w restauracji czterogwiazdkowego hotelu San Panteleimon. Praktykanci przygotowywali potrawy kuchni greckiej takie jak: musaka, szaszłyki, pieczona i duszona baranina, gyros, spanakopita (francuskie ciasto z fetą i szpinakiem), sałatki na bazie jogurtu greckiego, pasty i dipy, mezedes (przekąski), ciasta i słodycze.

Młodzież korzystała z programu kulturowego. Najwięcej pozytywnych emocji wzbudziła wycieczka do Meteorów, zespołu klasztorów zawieszonych na wysokich skałach wpisany na listę UNESCO. Bardzo ciekawy był także rejs statkiem na wyspę Skiathos oraz możliwość plażowania na „złotym” piasku Koukounaries.

Młodzież w ramach praktyk odbyła wiele wycieczek edukacyjnych. Wśród nich do wytwórni sera feta. Ser feta zaliczany jest w Grecji do podstawowych produktów spożywczych. Jego spożycie na 1 osobę w ciągu roku wynosi ponad 11 kg.
Grecy wykorzystują go do przygotowania wielu potraw, jedną z nich jest grecka wersja pizzy z dodatkiem fety, oliwek i pomidorów.

Młodzież mogła posłuchać i zobaczyć jak wygląda cały proces produkcji. Ser ten produkowany jest z połączenia mleka owczego i koziego. Dojrzewa przynajmniej 3 miesiące zatopiony w solance, dzięki temu długo zachowuje świeżość. Jest jednocześnie kruchy i dobrze się topi. Na miejscu uczestnicy praktyk mieli okazję degustować sery oraz prawdziwy grecki jogurt. Wielu z nich zakupiło te produkty do swych domów, skuszonych ich niepowtarzalnym smakiem.

W wolnym od zajęć czasie młodzież m. in. dwukrotnie „zdobyła” warowny zamek krzyżacki z XIII wieku, skąd rozciągał się malowniczy widok na całą okolicę. . Zwiedziła również miejscowości Leptokaria i leżące u podnóży Olimpu Litochoro z pięknym wodospadem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki