Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi” z datą ważności do 26 października. Wprawdzie z półek sklepowych został usunięty, ale wciąż może być w naszych lodówkach. Zatem klienci, którzy go kupili, mogą, a wręcz powinni zwrócić towar.
CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE
W serze stwierdzono obecność bakterii Listeria. Spożycie żywności przez nią zanieczyszczoną może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Kozi ser z Lidla wycofany ze sprzedaży
Produktów, gdzie jest nadmiar tej bakterii i może ona żle wpływać na nasze zdrowie może być znacznie więcej, dlatego warto śledzić komunikaty GIS między innymi na naszych stronach internetowych.
Listeria to bakteria dosyć powszechna w środowisku naturalnym. Znajdziemy je w glebie, ściekach, wodzie, gnijących roślinach, kiszonkach, u dziko żyjących i hodowlanych zwierząt, a także w produktach spożywczych.
CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE
Ryzyko zachorowania na listeriozę jest największe u osób po siedemdziesiątym roku życia oraz u kobiet w ciąży.
Najczęstsze objawy listeriozy mają charakter grypopodobny: to gorączka, dreszcze, bóle mięśni, dolegliwości układu pokarmowego (biegunka, wymioty) lub inne dolegliwości gastryczne, które ustępują zwykle po kilku dniach.
Dodatkowymi objawami listeriozy u dzieci, osób starszych i tych z obniżoną odpornością są między innymi zaburzenia równowagi, światłowstręt oraz gorączka.
Czasem u pacjentów obserwuje się zaburzenia układu nerwowego, czyli częsta utrata równowagi, drgawki i inne tego typu dolegliwości.