1/10
Sezon na grzybobranie w pełni. Coraz więcej osób wybiera się...
fot. Fot. Piotr Krzyzanowski/Polskapresse

Grzybobranie 2018. Uważaj na te grzyby! Łatwo je pomylić z trującymi

Sezon na grzybobranie w pełni. Coraz więcej osób wybiera się na wycieczki do lasów. Po konsultacji z Joanna Heluszką – grzyboznawcą pokazujemy jak można odróżnić grzyby jadalne od tych trujących, które do złudzenia przypominają te pierwsze. Zobacz jak zebrać tylko te zdrowe okazy.

ZOBACZ NA KOLEJNYCH SLAJDACH, JAK RÓŻNIĄ SIĘ GRZYBY JADALNE (na fot. po prawej). OD TYCH TRUJĄCYCH - posługuj się klawiszami strzałek na klawiaturze, myszką lub gestami

2/10
Grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji...
fot. brak

Grzybobranie 2018

Grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu apeluje: Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

Zobacz na następnej stronie, jakie są objawy zatrucia grzybami.

3/10
Objawy zatrucia grzybami to:  biegunka, wymioty, bóle...
fot. Fot. Piotr Krzyzanowski/Polskapresse

Zatrucie grzybami

Objawy zatrucia grzybami to: biegunka, wymioty, bóle brzucha i nóg. W skrajnych przypadkach może dojść do śpiączki i martwicy wątroby. Wówczas konieczny jest przeszczep. Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Zobacz na następnej stronie, jakie grzyby można ze sobą łatwo pomylić. Przedstawiamy informacje Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu, która w specjalnym poradniku wyjaśnia jak odróżnić grzyby jadalne od trujących.

4/10
Muchomor - oliwkowozielony lub białawozielony, często z...
fot. www.wsse-poznan.pl

Muchomor Sromotnikowy - Gołąbek Zielonawy

Muchomor - oliwkowozielony lub białawozielony, często z jaśniejszym brzegiem, najpierw okrągły, u dojrzałych egzemplarzy płaski, o średnicy do 15 cm. Blaszki gęste, zawsze czysto białe, nieprzyrośnięte do trzonu. Trzon wysmukły, pusty, z zygzakowatym wzorkiem jak skóra węża, z gładkim wiszącym mankietowatym pierścieniem. Miąższ u młodych owocników biały, prawie bez zapachu, później pachnie lekko słodkawo aż do zapachu miodu.

Gołąbek Zielonawy - kapelusz średnicy 6-12 cm, żółtozielonawy do niebieskozielonawego, miejscami lub także cały żółtawo blaknący. Skórka poletkowato -łuskowato pękająca, zawsze matowa i bez połysku. Blaszki białe do bladokremowych, na starość brązowo plamiste. Trzon biały. Podstawa często z rdzawymi plamkami. Miąższ biały, wkrótce brązowiejący, dość twardy i suchy; smak łagodny. Jadalny, bardzo smaczny.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Barwna, żywa, teatralna bajka o najtrudniejszym z tematów w Teatrze im. S. Jaracza

Barwna, żywa, teatralna bajka o najtrudniejszym z tematów w Teatrze im. S. Jaracza

Świat futbolu. Tak zmieniali swoje powołanie. Piłkarz mnichem, pastorem, księdzem

Świat futbolu. Tak zmieniali swoje powołanie. Piłkarz mnichem, pastorem, księdzem

Program Lexus Select. 60 procent klientów wybiera hybrydy

Program Lexus Select. 60 procent klientów wybiera hybrydy

Zobacz również

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Festiwal roślin, obwoźny lunapark, targ słodyczy. Co można robić w weekend?

Festiwal roślin, obwoźny lunapark, targ słodyczy. Co można robić w weekend?