Uważaj. Te potrawy mogą być śmiertelnie niebezpieczne. To może być ostatnie danie jakie zjesz

Michał Korn
Michał Korn
Zaktualizowano 
Jedne egzotyczne i wyszukane, inne mało wymyślne w smaku czy wyglądzie i znane niemal każdemu. Pewnie niewielu z was wie, że składniki, z jakich przygotowywane są pewne dania i z którymi często mamy również do czynienia w naszej kulturze, spożywane w dużych ilościach mogą być zabójcze dla naszego organizmu. Nie wierzycie? Oto lista produktów i potraw, które spożyte w nadmiernej ilości lub źle przyrządzone przez mistrza sztuki kulinarnej, mogą nam poważnie zaszkodzić. Jakie potrawy i produkty znalazły się na naszej liście? Zobaczcie.Przeczytaj też: Rosyjska gra wojenna z muzyką Anny German robi wrażenie (wideo)Zobacz też: Czy należy bać się fosforanów?Dzień Dobry TVN Pixabay
Jedne egzotyczne i wyszukane, inne mało wymyślne w smaku czy wyglądzie i znane niemal każdemu. Pewnie niewielu z was wie, że składniki, z jakich przygotowywane są pewne dania i z którymi często mamy również do czynienia w naszej kulturze, spożywane w dużych ilościach mogą być zabójcze dla naszego organizmu. Nie wierzycie? Oto lista produktów i potraw, które spożyte w nadmiernej ilości lub źle przyrządzone przez mistrza sztuki kulinarnej, mogą nam poważnie zaszkodzić...

Jedne egzotyczne i wyszukane, inne mało wymyślne w smaku czy wyglądzie i znane niemal każdemu. Mowa oczywiście o produktach i potrawach z różnych zakątków świata. Pewnie niewielu z was wie, że składniki, z jakich przygotowywane są pewne dania i z którymi często mamy również do czynienia w naszej kulturze, spożywane w dużych ilościach mogą być zabójcze dla naszego organizmu. Nie wierzycie? Oto lista produktów i potraw, które spożyte w nadmiernej ilości lub źle przyrządzone przez mistrza sztuki kulinarnej, mogą nam poważnie zaszkodzić...

1. Rabarbar
Naszą kulinarną podróż po najbardziej toksycznych produktach i potrawach zaczniemy od popularnego w Polsce rabarbaru. Zaskoczeni? Przecież niemal każdy miał okazję pić babciny kompot z rabarbaru lub delektować się rabarbarowym ciastem z kruszonką. Jaką więc toksyczną tajemnicę skrywa ta roślina? Otóż z rabarbaru możemy jeść tylko łodygi. Liście i korzenie zawierają bowiem kwas szczawiowy, który spożyty nawet w niewielkich ilościach powoduje nudności. „Przedawkowanie” liści rabarbaru może prowadzić do trwałego uszkodzenia wątroby i nerek (kwas szczawiowy może być przyczyną kamicy nerkowej).

2. Pestki moreli
No tak, w naszej kulturze nie zajadamy się pestkami moreli, ale delektujemy jej słodkim miąższem. Jednak w niektórych rejonach Turcji pestki tego owocu są spożywane. Gorzkie pestki moreli zawierają toksyczną substancję - amigdalinę, która rozkładając się w organizmie człowieka, uwalnia cyjanowodór. Naturalnie, jedna czy dwie zjedzone pestki moreli to nie problem, jednak dieta bogata w nasiona tego owocu, byłaby dla nas zgubna...

3. Grzyby
Jesienią leśne spacery są dla nas ukojeniem, a grzybobranie dodatkową, rodzinną atrakcją. Choć z roku na rok coraz mniej Polaków ulega zatruciu grzybami, to jednak wciąż zdarzają się zatrucia śmiertelne. Co ciekawe, najczęściej do zatruć dochodzi wśród tych, którzy uważają się za znakomitych znawców owoców runa leśnego.
Nudności, biegunka, bóle brzucha i głowy - to pierwsze sygnały zatrucia grzybami (np. borowikiem szatańskim).

4. Fugu
Narządy tej ryby (rozdymki tygrysiej), tj. wątroba i jajniki, a także ikra zawierają tetrodotoksynę. Ta trująca substancja po przedostaniu się do organizmu człowieka, powoduje paraliż, a następnie śmierć. Dlatego tak ważne jest umiejętne przygotowanie potrawy z fugu - oddzielenie mięsa od toksycznych narządów. Trzeba przy tym uważać, by trująca substancja nie przedostała się do mięsa, z którego będzie przygotowywane danie (najczęściej fugu serwuje się w postaci surowej). Aby móc serwować potrawy z ryby fugu, kucharz musi przejść specjalistyczne szkolenie, które trwa aż trzy lata! Ryby te są specjałami kuchni japońskiej.

5. Ośmiorniczki
Rarytas kuchni koreańskiej. Małe ośmiornice w czasie ich konsumpcji są... żywe. W czasie jedzenia, ruchliwe macki głowonoga wiją się i przyczepiają do podniebienia oraz gardła. Jeśli ośmiornica tuż przed konsumpcją nie zostanie należycie zwilżona olejem sezamowym i pogryziona, macki mogą przykleić się w gardle powodując uduszenie.

6. Maniok
Warzywo to jest mało znane w Polsce, za to bardzo popularne np. w Ameryce Południowej i Afryce, gdzie stanowi podstawę diety. Maniok jest bogaty w skrobię, ale zawiera też substancje trujące, łatwo przemieniające się w kwas pruski. By nie zatruć organizmu, nie wolno spożywać bulw manioku w postaci surowej. Dopiero po ugotowaniu lub upieczeniu, warzywo nadaje się do jedzenia.

7. Żaba byk
Nazywana też buczkiem południowoafrykańskim lub żabą olbrzymią. Ta żaba jest żarłocznym mięsożercą, ale jak to w naturze bywa - sama też jest chwytana i jedzona. Przez ludzi. Np. mieszkańcy Namibii delektują się mięsem żaby olbrzymiej, które spożywa się bez wnętrzności, a konkretniej - bez przewodu pokarmowego. Jedzenie tej żaby najczęściej kończy się ostrą niewydolnością nerek.

8. Bligia pospolita
To roślina z zachodnich obszarów Afryki, którą oficer marynarki brytyjskiej, William Bligh, wprowadził do uprawy na Jamajce. Dojrzałe owoce rośliny zawierają substancje odżywcze, białko, są bogatym źródłem witaminy A. Uchodzą za przysmak na Jamajce. Jednak owoce w niedojrzałej postaci mogą wywołać hipoglikemię (niedocukrzenie) i jamajską chorobę wymiotną.

polecane: FLESZ: Niebawem zmiana czasu, jedna z ostatnich

Wideo

Materiał oryginalny: Uważaj. Te potrawy mogą być śmiertelnie niebezpieczne. To może być ostatnie danie jakie zjesz - Gazeta Lubuska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3