Uczniowie mogli wybrać jeden z segmentów, w ramach którego mogli doskonalić swoje umiejętności. Do wyboru były kuchnia azjatycka, śródziemnomorska i ciesząca się największą popularnością, kuchnia molekularna. Na czym polega ta ostatnia?
- Podczas gotowania, stosujemy nowe techniki - wyjaśnia Maria Głowacka, uczennica klasy IV. - Np. sous vide polega na gotowaniu potraw w próżniowym opakowaniu.
Jolanta Janiszewska, koleżanka Marii z klasy dodaje, że kuchnia przypomina czasem laboratorium.
- Do przygotowania potraw używamy np. ciekłego azotu - mówi. - Efekty są niezwykłe. Zrobiliśmy np. kawior z soku pomarańczowego.
Koordynatorka projektu, Edyta Tryl z Międzynarodowej Fundacji Kobiet, przyznaje że uczenie nowych technik było jednym z jego głównych założeń.
- Chodziło o podniesienie kwalifikacji uczniów - wyjaśnia. - Dzięki projektowi, mieli możliwość nauczyć się rzeczy, których nie ma w programie nauczania. Uczestnicy byli pod opieką szefów kuchni łódzkich restauracji, dzięki temu mogli zobaczyć w akcji najlepszych kucharzy.
W projekcie wzięło udział 60 uczniów "Gastronomika". Program kosztował 450 tys. zł. Większość tej kwoty pochodziła ze środków Unii Europejskiej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?