18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W "Gastronomiku" uczyli się kuchni molekularnej [ZDJĘCIA]

Michał Meksa
Grzegorz Gałasiński
Potrawy kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej i molekularnej prezentowali we wtorek zaproszonym gościom uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Ich przyrządzania nauczyli się w podczas realizacji programu "Kuchnie świata w naszej szkole", organizowanego przez Międzynarodową Fundację Kobiet.

Uczniowie mogli wybrać jeden z segmentów, w ramach którego mogli doskonalić swoje umiejętności. Do wyboru były kuchnia azjatycka, śródziemnomorska i ciesząca się największą popularnością, kuchnia molekularna. Na czym polega ta ostatnia?

- Podczas gotowania, stosujemy nowe techniki - wyjaśnia Maria Głowacka, uczennica klasy IV. - Np. sous vide polega na gotowaniu potraw w próżniowym opakowaniu.

Jolanta Janiszewska, koleżanka Marii z klasy dodaje, że kuchnia przypomina czasem laboratorium.

- Do przygotowania potraw używamy np. ciekłego azotu - mówi. - Efekty są niezwykłe. Zrobiliśmy np. kawior z soku pomarańczowego.

Koordynatorka projektu, Edyta Tryl z Międzynarodowej Fundacji Kobiet, przyznaje że uczenie nowych technik było jednym z jego głównych założeń.

- Chodziło o podniesienie kwalifikacji uczniów - wyjaśnia. - Dzięki projektowi, mieli możliwość nauczyć się rzeczy, których nie ma w programie nauczania. Uczestnicy byli pod opieką szefów kuchni łódzkich restauracji, dzięki temu mogli zobaczyć w akcji najlepszych kucharzy.

W projekcie wzięło udział 60 uczniów "Gastronomika". Program kosztował 450 tys. zł. Większość tej kwoty pochodziła ze środków Unii Europejskiej.

Damy ci więcej - zarejestruj się!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki