W skrócie:
Kremowy sos kurkowy to prosta metoda na urozmaicenie obiadów w dzień powszedni. W ten sposób dodasz wyjątkowy smak i aromat leśnych grzybów w ekonomiczny sposób. Zrobisz go bardzo prosto, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego smakosza. Ten sos polecam podawać do polędwiczek z indyka, aby nadać im eleganckiego wyglądu.
Sos z kurek – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
300 g świeżych kurek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
200 ml śmietany 30 procent,
150 ml bulionu warzywnego,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku,
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
30 g koperku lub natki pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić sos kurkowy?
Sposób przygotowania:
Na początku dokładnie oczyść kurki z ziemi, piasku i igliwia.
Następnie większe kurki pokrój, aby miały jednakową wielkość co mniejsze okazy.
Cebulę posiekaj na drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni z grubym dnem rozpuść masło. Najlepsze będzie klarowane.
Smaż cebulę na średniej mocy palnika, aż do zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż przez minutę.
Następnie do cebuli z czosnkiem dorzuć kurki. Smaż przez 5 minut, aż grzyby będą rumiane.
Do patelni wlej bulion warzywny i dokładnie wymieszaj.
Dolej śmietankę do patelni z grzybami i połącz na jednolity sos.
Zmniejsz moc palnika i gotuj sos z kurek przez 8-10 minut, aż zgęstnieje.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na koniec do sosu z kurek dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki.
Sposób podania sosu z kurek
Domowy sos z kurek wyśmienicie smakuje z wieloma daniami. Może mieć wszechstronne zastosowanie. Gorąco polecam polać nim kotlety schabowe, pulpety, pieczonego kurczaka, lub sztukę mięsa. Jest przepysznym dodatkiem do makaronu typu tagliatelle, penne i spaghetti. Doskonale komponuje się z kaszą gryczaną, jaglaną lub pęczakiem.
Jak zrobić sos kurkowy, aby nie był gorzki?
Możesz być też w takiej sytuacji, że nie chcesz robić sosu z kurek, bo często wychodził gorzki i zamiast wznieść smak obiadu na wyższy poziom, potrafił zepsuć całe danie. W łatwy sposób możesz uniknąć kulinarnej wpadki dzięki 3 zasadom. Uważnie oczyść grzyby, zblanszuj je, gotując przez minutę we wrzątku, a potem wrzuć do lodowatej wody. Smaż je na małej mocy palnika, kurki wrzucone na rozgrzaną patelnię na pełnej mocy, mogą zgorzknieć. Użycie śmietanki, cebuli i czosnku także neutralizuje gorycz. Pamiętaj, że najwięcej gorzkiego smaku mają mrożone kurki. Możesz temu zapobiec. Przed podzieleniem ich na porcje do mrożenia, krótko je zblanszuj.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?